Ladies Hanna Nilsson bereidt zich voor op de Giro met hoogtestage in Livigno

Algemeen 07 juni 2021

Hanna Nilsson vertoeft momenteel in Livigno, waar ze tot 10 juni op hoogtestage blijft. Zij voegde zich op maandag 24 mei bij het team en zette nadien de stage individueel verder. Het is de eerste keer dat de 29-jarige Zweedse op hoogtestage is.

“Gelukkig heeft mijn trainer ervaring met hoogtestages; hij heeft voor mij een volledig trainingsprogramma uitgewerkt”, zegt Hanna Nilsson. “De eerste week bracht ik relatief rustig door omdat mijn lichaam moest wennen aan de hoogte. Na één week was ik geacclimatiseerd en kon ik gemakkelijker ademen. Vanaf dan werd de trainingsintensiteit opgedreven en trainde ik hoger, waar de lucht ijler is.”

Trainen op hoogte vergt dus enkele dagen aanpassing en ook gedurende de stage zijn er enkele belangrijke zaken om in acht te nemen.

Hanna Nilsson: “Elke morgen doe ik enkele korte gezondheidschecks. Ik meet mijn hartritme en hartslagvariabiliteit; wat ik eigenlijk elke dag van het jaar doe. Ik kijk ook mijn zuurstofsaturatie na, om te weten hoeveel zuurstof ik in mijn bloed heb. Wanneer je op hoogte verblijft, is het ook heel belangrijk om voldoende te drinken. Dat kan je in de gaten houden door op de kleur van je urine te letten. De lucht is hier heel droog en ik heb voortdurend dorst. Wanneer ik bijvoorbeeld bel met iemand, krijg ik onmiddellijk een droge keel.”

“Wanneer ik terugkeer naar zeeniveau zal ik enkele dagen nodig hebben om opnieuw daaraan te wennen. Ik verwacht me pas op mijn best te voelen tien à twaalf dagen nadien. Maar dit verschilt van persoon tot persoon. Ik ben benieuwd hoe mijn lichaam reageert op deze hoogtestage en hoe ik ook in de toekomst de vruchten kan plukken van een hoogtestage.”

(lees verder onder de foto's)

Hanna Nilsson   Uitzicht Livigno  

Zondag verschijnt Nilsson aan de start van de Flanders Diamond Tour in Nijlen. Van 22 tot en met 25 juni neemt ze deel aan de Lotto Belgium Tour. Nadien trekt ze naar de Giro d’Italia die start op vrijdag 2 juli. In 2017 behaalde Hanna de 14de plaats in het eindklassement. Wat zijn haar ambities voor deze editie?

“Hier op stage heb ik constant de Giro in mijn achterhoofd”, zo zegt Hanna Nilsson. “Ik zou graag mikken op een hoger resultaat dan de top 20, maar we starten met een ploegentijdrit die bijna twee keer zo lang is als in voorgaande edities. De verschillen na de eerste dag zullen dus groter zijn. Als ik teveel tijd verloren heb in die ploegentijdrit, zal ik mikken op een top 10 of top 5 in etappes. En op die manier kan ik dan tijd terugwinnen in het klassement natuurlijk.”

Nu volgen dus eerst nog enkele dagen op hoogtestage. Hoe zien die dagen en trainingen er eigenlijk uit?

Hanna Nilsson: “Mijn trainer stelde voor mij dus een trainingsschema op, maar ik stippel zelf mijn routes uit via Garmin Connect. Ik doe dat op basis van de duur, aantal kilometers, hoogtemeters en andere richtlijnen die mijn trainer mij gegeven heeft. Tijdens een training doe ik gemiddeld 2000 à 3000 hoogtemeters. Ik beklom hier al de Stelvio en Bormio 2000. Tussen de trainingen door neem ik tijd voor mijn herstel. Ik maak graag een wandeling om te genieten van de natuur en de stilte. Ik kijk ook naar Zweedse series en de eerste week van de stage volgde ik het WK ijshockey. IJshockey is een heel populaire in Zweden en ik heb mijn landgenoten van hieruit aangemoedigd.”

Hanna Nilsson