WorldTeam Maxim Van Gils: “Het voelt precies alsof ik met de Ronde van Zwitserland pas echt mijn profcarrière start.”

De 21-jarige Belg is na lange periode zonder competitie klaar voor de Ronde van Zwitserland.
Algemeen 06 juni 2021

Vandaag gaat in Frauenfeld de Ronde van Zwitserland van start met een individuele tijdrit. Voor Lotto Soudal-renner Maxim Van Gils wordt deze achtdaagse WorldTour-wedstrijd pas zijn tweede koers sinds hij begin dit jaar prof werd. Een gesprek met Van Gils over zijn eerste maanden als professioneel wielrenner, die voor de 21-jarige Belg niet verliepen zoals gepland.

“Na een goede winter en een prima trainingsstage met het team kon ik door de vele afgelastingen pas vrij laat aan het seizoen beginnen. Maar met de Ronde van Catalonië was het wel meteen een wedstrijd op WorldTour-niveau”, begint Maxim Van Gils. “Ondanks enkele mooie uitslagen kreeg ik het goede gevoel nooit echt te pakken. Bergop voelde het alsof ik niet over mijn volledige krachtenarsenaal beschikte. Al snel richtte ik mijn pijlen op de volgende wedstrijden op de kalender, maar toen kwam die positieve coronatest…”

Aanvankelijk ondervond Van Gils weinig last, maar al snel werd de jonge Belg genoodzaakt tot een lange periode van platte rust.

“Pas enkele dagen na die positieve test voelde ik me echt belabberd en was ik bij de kleinste inspanning stikkapot. Er zat niets anders op dan ruim tien dagen in bed door te brengen. Daarna pikte ik de draad rustig op en begon ik met fietstochtjes van 30 minuten tot anderhalf uur. Maar nog steeds had ik last van enorme spierpijn en druk op de borstkas. Dan spring je al zeker niet met een gerust hart de fiets op. Gelukkig ben ik momenteel anderhalve maand klachtenvrij. Ik opteerde voor een 14-daagse trainingsstage op Tenerife, om echt de conditie aan te scherpen en daar heb ik enorm grote stappen vooruit gezet.”

(Lees verder onder de foto.)

Ondanks de tegenslag bleef Van Gils optimistisch en zag hij ook een positieve kant aan het verhaal.

Eerlijk, het was zwaar om na een winter vol opofferingen en lange trainingen opnieuw vanaf nul te starten. De conditie die ik in de winter opbouwde, kon ik helemaal niet gebruiken en dat was toch even moeilijk. Maar ik liet er mijn humeur niet door verpesten, ik blijf steeds positief denken. Daarnaast heb ik de quarantaineperiode gebruikt om zowel fysiek als mentaal de batterijen op te laden richting de zomer, waar ik me echt wil tonen.”

Met de Ronde van Zwitserland – een wedstrijd die Van Gils enorm aanspreekt - wacht meteen een lastige opdracht voor de jonge Lotto Soudal-renner.

“Op een bepaalde manier voelt het precies alsof ik met de Ronde van Zwitserland pas echt mijn profcarrière start. Het is meteen een zware wedstrijd, maar wel een heel mooie koers. Aan het begin van het seizoen toonde ik al mijn interesse om de Ronde van Zwitserland te rijden. Er zijn enkele aankomsten voor punchers, die me echt moeten liggen. Maar ik hoop vooral dat ik me bergop profwaardig kan voelen. De focus ligt voornamelijk op het terugvinden van het goede gevoel, maar ik wil me graag ook eens tonen in bijvoorbeeld een vroege vlucht”, besluit Maxim Van Gils.

Foto's: Photo News.

In dit artikel