WorldTeam Wij, Lotto Soudal

John Lelangue misnoegd: "Onze ploeg verdient meer respect."
Algemeen 03 juni 2021

Respect moet je afdwingen. Er elke dag opnieuw voor werken. Aanvallen is het handelsmerk van onze ploeg. Aanvallen in de koers maar niet daarbuiten. Het team doet dat al 37 jaar, jaar na jaar. Onze ploeg verdient zonder twijfel meer respect dan ze krijgt.

Wat ik na de Giro las over onze ploeg  in een stuk van Jan Segers, een belangrijk ‘influencer-journalist’ in Vlaanderen, gepubliceerd in Het Laatste Nieuws, maakt me heel droevig. Ik was even in shock, heb een weekje moeten nadenken en overleggen met vrienden, personeel en renners… Maar, ‘Staatsploeg’? ‘Beschutte werkplaats’ voor renners, personeel en management?

Het was niet direct het plan om met twee renners te eindigen, Stefano Oldani en Harm Vanhoucke. Viel Harm niet, dan won hij allicht de Strade Bianche-etappe en dan stond de teller op drie. Er zijn veel andere ploegen die met een nul naar huis moesten. Zonder de opgave van Caleb Ewan zat er nóg meer in. Zijn opgave in rit 8 was absoluut niet gepland. Caleb zou en wou minstens doorgaan tot rit 13 en nog twee sprintetappes meepikken. Kniepijn moet je ernstig nemen. Respectloos dat hieraan getwijfeld wordt. Wij hebben Caleb nog nodig, hij maakt nu eenmaal de ruimte voor onze vrijbuiters, voor zij die de koers maken, de koers aantrekkelijk maken.

Dat bij Lotto Soudal alles goedgepraat wordt, dat alles mag? Renners en personeel hebben zich verslikt in hun koffie toen ze dit lazen. Bij ons vallen ook harde woorden. Binnenskamers. Het is onze opdracht om te presteren. Daarvoor is vaak een harde hand en een ijzeren discipline nodig. We doen dit in een goede verstandhouding en met wederzijds respect.

Maar wellicht is het zo, Lotto Soudal heeft een sympathieke smoel, omringt renners en entourage met veel zorgzaamheid en respect. De aanval zit in de koers en enkel in de koers.

Ik sta ook stil bij hoe onze sponsors zich moeten voelen bij onterechte kritiek. Lotto en Soudal en de andere sponsors blijven heus niet zo lang aan boord mochten ze niet achter onze visie staan. Al onze sponsors verdienen meer respect. Denk Lotto weg en de wielersport in ons land ligt op zijn gat. Lotto ís gewoon de gangmaker van de koers in België. Het gaat niet enkel om onze ploeg, ook de sponsoring van wielerwedstrijden, opleidingsploegen, seingevers, enzovoort. Het is maar een fractie van de steun in maatschappelijke projecten van onze sponsor Lotto. Geld van de staat? Pardon. De Nationale Loterij wordt niet gesubsidieerd door de overheid en de ploeg derhalve ook niet. Het is ook niet enkel uit liefde voor de wielersport dat Soudal en de andere sponsors ons steunen. Zij weten dat ze wereldwijd naam maken via onze ploeg. Ze voelen zich ook thuis bij ons.

Wij alvast, blijven duurzaam en opbouwend werken aan het wielrennen.

Wij, Lotto Soudal.

John Lelangue
General Manager Lotto Soudal