ProTeam Indrukwekkende Brent Van Moer soleert in Critérium du Dauphiné naar eerste profzege

Van Moer is meteen ook de eerste leider in het Critérium du Dauphiné.
Race 30 mei 2021

Brent Van Moer heeft in de openingsetappe van het Critérium du Dauphiné een serieus nummertje opgevoerd. De 23-jarige Lotto Soudal-renner trok meteen na de start samen met drie renners ten aanval, ging op vijftien kilometer van de meet solo en bleef op magnifieke wijze een uitgedund peloton voor. Zo pakt Van Moer op een indrukwekkende manier zijn eerste zege bij de profs. Dankzij zijn ritwinst is de Lotto Soudal-renner ook meteen de eerste leider in het Critérium du Dauphiné. Ook de berg-, punten-, en jongerentrui mocht Brent Van Moer in ontvangst nemen.  

“Ik kan het nauwelijks geloven. Mijn eerste profzege en meteen op deze manier én met de leiderstrui erbovenop”, begint een emotionele Brent Van Moer. “Ik was echt enorm ontgoocheld door wat er vorige week in de Ronde van Limburg is gebeurd. Maar daags nadien verlegde ik meteen de focus op deze wedstrijd en ik was er echt op gebrand om te tonen dat ik een wedstrijd kan afmaken. Dat het nu meteen in het Critérium du Dauphiné lukt, tussen dit sterk deelnemersveld, is gewoon fantastisch. Wat een verschil met vorig jaar, toen maakte ik in de openingsetappe ook deel uit van de vroege vlucht maar moest ik door een valpartij de wedstrijd verlaten. Dat ik nu de gele trui draag, is echt bijzonder.”

(Lees verder onder de foto.)

Vrijwel meteen na de start in Issoire trok Brent Van Moer samen met Gamper, Gautier en Garrison ten aanval. Het viertal werd nooit enorm veel voorsprong gegund, want in het peloton werd door de sprintploegen strak tempo gereden. Vooraan moest Garrison al vrij snel de rol lossen, waardoor Van Moer met slechts twee kompanen overbleef. In een lastige openingsetappe kregen de renners een geaccidenteerd parcours met flink wat hoogtemeters voor de wielen geschoven.

Brent Van Moer: “We wilden koste wat kost deel uitmaken van de vroege vlucht. Aanvankelijk vond ik het wat jammer dat die slechts uit vier renners bestond, maar onderweg sprokkelde ik al heel wat bergpunten en verzekerde ik me alvast van een trip naar het podium. Dat nam enigszins de druk al wat weg, maar ik wist dat er misschien nog veel meer mogelijk was.”

(Lees verder onder de foto.)

Toen het peloton op een vijftiental kilometer van de finish onder impuls van Team Ineos op anderhalve minuut was genaderd, achtte Van Moer zijn moment gekomen. De 23-jarige Belg liet zijn twee medevluchters achter en ging solo op zoek naar ritwinst. Dat lukte Van Moer ook, want op fantastische wijze hield hij het peloton af en soleerde hij naar zijn eerste profzege. Naast de leiderstrui mocht Van Moer ook de berg-, jongeren- en puntentrui in ontvangst nemen.

“Vanuit de volgwagen werd me gezegd om vanaf de laatste helling voluit te gaan en toen ik met 50 seconden voorsprong de top bereikte, wist ik dat – dankzij de dalende lijn richting de finish – de ritzege mogelijk was. Maar pas in de laatste drie kilometer voelde ik me echt zegezeker. Ik denk dat we als ploeg bewezen hebben dat we met onze offensieve manier van koersen ver kunnen geraken. We vormen ook een enorm hecht team. Wat de leiderstrui betreft, blijf ik voorzichtig. Er komt sowieso nog een heel lastige Dauphiné aan en ik bekijk het dan ook dag per dag in welke mate ik mijn truien kan verdedigen. Maar ik zal er ongetwijfeld voor vechten en dan zien we wel waar het schip strandt”, besluit Brent Van Moer.

Foto's: Photo News.

In dit artikel