Ladies Silke Smulders: “Ik had mij dit eerste seizoen bij Lotto Soudal helemaal anders voorgesteld.”

De 20-jarige Nederlandse onderging in maart een knieoperatie.
Algemeen 25 mei 2021

Silke Smulders (20) is momenteel met het team op hoogtestage in Livigno, waar ze zich voorbereidt om opnieuw in competitie te treden na haar knieoperatie in maart. Door die knieproblemen kon de Nederlandse nog geen wedstrijd rijden dit seizoen, haar eerste jaar bij de Lotto Soudal Ladies. Smulders heeft een voorliefde voor heuvelachtig terrein, wat ze onder meer bewees met een achtste plek op het Europees kampioenschap vorig jaar in Plouay en een toptwintigplaats in de Belgische klimwedstrijd ‘Trophée des Grimpeuses’.

Nadat ze al enige tijd last had van overbelasting aan haar linkerknie bleek bij onderzoek dat Silke een scheur in de fascia had opgelopen. Een operatie bleek de aangewezen oplossing om het probleem op lange termijn te verhelpen. Die operatie onderging ze in de week van 15 maart en daarna wachtte haar een lange revalidatie. Nu kan ze beginnen uitkijken naar haar eerste wedstrijd van het seizoen!

Silke Smulders: “Het gaat goed met mij. Mijn knie bezorgt met op dit moment geen last meer. Na de operatie heb ik heel langzaam opgebouwd. Drie weken na de ingreep ben ik gestart met één kwartiertje op de fiets. Ik ben nadien heel snel buiten gaan rijden. Toen ik twee keer een halfuurtje mocht fietsen op een dag deed ik dat al buiten en laste ik tussendoor een koffiestop in. Het deed deugd om buiten te zijn, omdat ik na de operatie enige tijd immobiel was en al voldoende tijd binnen had gespendeerd.”

(Lees verder onder de foto.)

“Natuurlijk was de operatie een flinke tegenvaller. Ik had mij dit eerste seizoen bij Lotto Soudal helemaal anders voorgesteld. Maar ik wist meteen dat ik voor een lange revalidatie stond en heb mij daar op ingesteld. En ik had er vertrouwen in dat het wel goed zou komen. Al was het natuurlijk frustrerend de eerste weken toen ik helemaal niets kon doen.”

Silke bouwde de trainingsduur en intensiteit geleidelijk aan op, gecombineerd met bezoekjes aan de fysio en krachttraining. Sinds vorige week is ze ook gestart met intervaltraining en ze kan in Livigno een volwaardig trainingsprogramma afwerken.

Silke Smulders: “Ik train hier in Livigno zonder beperkingen. We hebben allemaal ons eigen trainingsprogramma, maar we trachten wel zo weinig mogelijk alleen te moeten rijden. Vrijdag bijvoorbeeld stond er voor mij een training van vier uur op de planning, net als voor Abby Mae Parkinson en Jesse Vandenbulcke. Ik moest enkele intervallen doen, maar dan wachtte ik de anderen nadien gewoon op of ik reed een stukje terug. Dat is veel aangenamer. Aangezien ik nog geen wedstrijden gereden heb met het team, is dit voor mij ook de eerste keer dat ik zoveel tijd kan spenderen met de ploeggenotes. Het is fijn om hen beter te leren kennen.”

(Lees verder onder de foto)

“Het is voor het eerst dat ik op deze hoogte train. Ik ben benieuwd wat dit met mijn lichaam doet. Momenteel loopt het goed en ik zou mogelijk in competitie kunnen treden op 6 juni in Dwars door de Westhoek. Want ik heb ook wedstrijdritme nodig om beter te worden. De ploeg legt echter geen druk op en we blijven monitoren hoe het met mij gaat. Ik heb hier al enkele zware trainingen gedaan en mijn knie geeft geen reactie dus dat is wel een goed teken.”

In dit artikel