WorldTeam Beresterke Brent Van Moer niet beloond in Ronde van Limburg

De 23-jarige Belg gaat solo slotkilometer in, maar wordt verkeerde kant uitgestuurd.
Race 24 mei 2021

Brent Van Moer heeft in de Ronde van Limburg helaas geen orgelpunt kunnen plaatsen op een indrukwekkende ontsnapping. Na bijna 150 kilometer in de aanval ging Van Moer solo de slotkilometer in, maar werd hij de verkeerde kant uitgestuurd. Uiteindelijk werd er in Tongeren gesprint om de zege. Op de hellende aankomst toonde Tim Merlier zich de snelste, John Degenkolb finishte op een derde plaats. 

“Na een hoogtestage in Andorra – die ik vooral inlaste richting het Critérium du Dauphiné - voelde ik me echt wel heel goed. Uiteindelijk besliste ik om voorafgaand aan de Franse rittenkoers toch nog een wedstrijd in te plannen”, begint Brent Van Moer. “Ik voelde me sterk en wilde dan ook heel snel de koers openbreken, ook omdat Alpecin-Fenix de wedstrijd wellicht zou controleren. Terecht, want uiteindelijk bewijst Tim Merlier ook de snelste te zijn. Toen ik samen met twee andere renners voorop geraakte, wist ik dat ik mijn krachten moest sparen en hoopte ik dat er enkele renners de oversteek zouden maken. Uiteindelijk gebeurde dat ook. Op de laatste kasseistroken voelde ik me echt nog heel fris. In tegenstelling tot wat veel mensen beweren, heb ik wel degelijk de wedstrijd goed voorbereid aan de hand van Veloviewer. Ik kende het parcours uit het hoofd en wist dat de wind na de laatste kasseistrook in het voordeel zou blazen. Daarom ging ik ook vol aan, omdat ik wist dat het mogelijk was om voorop te blijven.”

(Lees verder onder de foto.)

Na een snelle openingsfase trok Brent Van Moer samen met Cédric Beullens en Sven Burger ten aanval, maar veel voorsprong kreeg het drietal echter nooit. Op de glooiende wegen van Haspengouw werd het peloton stelselmatig uitgedund, maar vooraan leek Brent Van Moer over een onuitputtelijk krachtenarsenaal te beschikken. Ook toen in de finale enkele renners vanuit het peloton de sprong naar voor maakten, gaf Van Moer geen kik. Meer nog, Van Moer schudde op de voorlaatste kasseistrook zijn laatste medevluchter Backaert van zich af en stoomde solo door richting de finish in Tongeren. In wat overbleef van het peloton, speelde Lotto Soudal het ploegenspel perfect. Met een handvol seconden voorsprong op een jagend peloton ging Brent Van Moer de slotkilometer in, maar toen liep het fout. Van Moer werd de verkeerde richting uit gestuurd en moest zo zijn hoop op een eerste profzege opbergen.

Brent Van Moer: “Dan kwam natuurlijk het bewuste moment. Zoals ik zei kende ik het parcours wel degelijk, want ook in de briefing voorafgaand aan de wedstrijd werd de finale duidelijk overlopen door onze sportdirecteur. Maar de seingever gaf me echter een duidelijke aanwijzing om naar rechts af te slaan. De seingever zwaaide met de vlag en ik volgde dan maar zijn instructies. Maar helaas werd al vrij snel duidelijk dat er iets niet klopte. Toen sloeg de teleurstelling meteen toe natuurlijk.”

(Lees verder onder de foto.)

“Ik verdedigde nog een voorsprong van een twaalftal seconden, maar je zal me zeker niet horen zeggen dat ik gewonnen spel had, zeker ook met de oplopende aankomst. Helaas zullen we het nooit weten, maar ik voelde me echt wel sterk. Ik zou er vrede mee genomen hebben om op 25 meter van de meet gegrepen te worden, maar wat nu is gebeurd, behoort toch wel tot de ergste dingen wat je als renner kan meemaken. Maar ik moet ook het positieve onthouden van vandaag. Ik trainde niet specifiek richting de Ronde van Limburg, eerder naar het Critérium du Dauphiné, de nationale kampioenschappen en een mooie zomer met nog enkele mooie klassiekers waar ik me wil tonen. Met deze vorm laat ik in ieder geval zien dat ik koersen kan winnen”, besluit Brent Van Moer.

Uiteindelijk werd er op de hellende aankomst in Tongeren gesprint om de zege. Tim Merlier haalde het voor McClay, een sterke Degenkolb vervolledigde het podium.

John Degenkolb: “Uiteraard kwamen we voor iets meer dan een derde plek. We reden een zeer sterke wedstrijd, bevonden ons steeds vooraan en het was fantastisch om zo een sterke Brent Van Moer te zien, die bijna solo naar de overwinning reed. Het team deed het super, we speelden onze kaarten perfect uit en we waren altijd een stap vooruit. Om in de eindsprint te worden geklopt door Tim Merlier is geen schande, want hij verkeert in bloedvorm. Ik ben dan ook zeker tevreden met mijn sprint en over de wedstrijd.”

Foto's: Photo News.