WorldTeam Harry Sweeny: “Mentaal was de coronabesmetting een serieuze beproeving.”

De 22-jarige Australiër maakte vorige week zijn wederoptreden in de Tro Bro Leon.
Algemeen 23 mei 2021

Voor Harry Sweeny, die in de UAE Tour zijn eerste koerskilometers als prof afhaspelde, is het niet het debuut geworden waarvan de 22-jarige Australiër had gedroomd. Net toen Sweeny de conditie opbouwde richting zijn eerste Vlaamse voorjaar, strooide het coronavirus roet in het eten. Na een lange periode zonder wedstrijden maakte de sympathieke Sweeny op de Bretoense onverharde paden van de Tro Bro Leon zijn terugkeer in het peloton. Een gesprek met de Lotto Soudal-renner die zijn thuisland achterliet en zich vestigde in Nice om zijn wielerdroom waar te maken.

“Ik maakte mijn grote profdebuut in de UAE Tour, een ideale wedstrijd om het reilen en zeilen binnen het profpeloton te leren kennen. Ik geraakte er vertrouwd met mijn rol in de sprintvoorbereiding en ook de automatismen werden verder aangescherpt. Het voorlopige hoogtepunt uit mijn eerste maanden als prof was dan ook de zege van Caleb in de laatste etappe. Deel uitmaken van de lead-out en Caleb die het uiteindelijk afmaakte, voelde geweldig.”

“Eigenlijk voelde ik niet zo’n heel groot verschil tegenover de wedstrijden die ik reed in de U23-categorie. De afgelopen jaren nam ik al vaak deel aan .1 en .Pro wedstrijden, dus was het voor mij niet zo een grote stap zoals dat bij andere jongens uit het Lotto Soudal Development Team wel was.”

(Lees verder onder de foto.)

Net toen hij zich opmaakte voor zijn eerste Vlaamse klassiekers, werd de Bredene Koksijde Classic plots Sweeny’s laatste wedstrijd van het klassieke voorjaar.

“Ik kwam net op dreef voor de Vlaamse klassiekers toen ik werd getroffen door Covid. Uiteraard was dat een serieuze domper. Ik had een heel mooi wedstrijdprogramma in het vooruitzicht en aanvankelijk was het enorm moeilijk om die teleurstelling een plaats te geven. Meteen werd ik gedwongen tot 16 dagen zonder fiets en het duurde een tijdje vooraleer ik de serieuze trainingen kon hervatten. Ik moest het aanvankelijk echt heel rustig aan doen. Momenteel heb ik een vijftal weken training achter de rug sinds mijn ziekte. Het begint stilaan beter te gaan, maar mentaal was het een serieuze beproeving.”

Op sportief vlak was het een domper, maar Sweeny ziet ook een positieve kant aan het verhaal.

Harry Sweeny: “Ondanks de teleurstelling was het misschien wel een geluk bij een ongeluk. Het zorgde ervoor dat ik wat meer tijd kon spenderen in Nice, wat niet zou gelukt zijn met een normaal koersprogramma. Zo kon ik mijn appartement inrichten en mijn draai vinden in Nice. Want ik denk dat Europeanen niet volledig beseffen wat het precies inhoudt om je thuisland – en alles wat je daar hebt opgebouwd – achter te laten. Die periode zonder wedstrijden gaf me dus echt de kans om mijn leven in Europa op de rails te krijgen. En dat heeft wel degelijk zijn vruchten afgeworpen, want ik ben gelukkig en voel me echt thuis in Nice.”

Vorige week maakte Sweeny zijn wederoptreden in de Tro Bro Leon, meteen een atypische wedstrijd over Bretoense wegen. 

(Lees verder onder de foto.)

“De Tro Bro Leon was een fantastische wedstrijd om opnieuw van start te gaan. In 2019 stond ik er al eens aan het vertrek en ik hou echt van de manier waarop in die wedstrijden gekoerst wordt. Het plan was om John Degenkolb en Philippe Gilbert bij te staan, wat ook goed is gelukt. Op het einde had ik helaas niet meer de benen om in de beslissende move te blijven. Maar ik ben tevreden met waar ik momenteel opnieuw sta op conditioneel vlak en ik kijk alvast uit naar mijn volgende wedstrijden”, besluit Harry Sweeny.

Foto's: Photo News.

In dit artikel