Development Lotto Soudal U23-renners voor het eerst dit seizoen in actie tijdens GP Vermarc

Belofterenner Thibaut Ponsaerts koerst in eigen streek.
Race 15 mei 2021

Eindelijk is het zover. Vandaag mogen voor het eerst dit seizoen renners van het Lotto Soudal Development Team koersen! Vier van onze belofterenners zullen samen met drie profrenners van Lotto Soudal deelnemen aan de GP Vermarc in Rotselaar. Eén van die belofterenners is Thibaut Ponsaerts (20) uit Kessel-Lo. Voor hem wordt die wedstrijd extra mooi, want hij mag koersen in eigen streek.

Thibaut Ponsaerts: “Ik ben zo blij dat het eindelijk opnieuw koers is! En het is des te leuker dat het zo dicht bij huis is voor mij. Normaalgezien had ik vorige week al de Ardense Pijl moeten rijden. Een paar dagen vooraf kregen we echter het nieuws dat de wedstrijd niet mocht doorgaan. Gelukkig hoefde ik dus maar een kleine week te wachten om eindelijk die eerste koers van het jaar te kunnen rijden.”

“We beseften begin dit jaar al gauw dat we een streep zouden moeten trekken door het eerste deel van het seizoen. Lange tijd dachten we dat Luik-Bastenaken-Luik U23 op 17 april onze eerste wedstrijd zou zijn. Maar ook dat werd geannuleerd en zo schoof de startdatum van het seizoen altijd op, tot nu. In die lange periode was het voor mij geen mentaal gevecht om vol te houden, het was een grotere uitdaging om fysiek in orde te blijven maar ook niet te vroeg in vorm te zijn. Ik heb me gedurende die hele periode echter nooit afgevraagd waarom ik trainde, want ik wist dat er vroeg of laat een koers zou aankomen. Op een bepaald ogenblik heb ik in samenspraak met mijn trainer wel beslist om enkele weken minder te trainen om daarna weer op te bouwen. Op zich ben ik die hele periode goed doorgekomen, al had het wel vaak wat beter weer mogen zijn. Dat was het enige dat het soms iets moeilijker maakte.”

(Lees verder onder de foto.)

“De GP Vermarc wordt gereden op mijn trainingswegen. Het is een selectief parcours dat we voorgeschoteld krijgen. In het begin van de ronde is er een klim van een kleine kilometer die redelijk steil is. Nadien kom je in een wijk waar alles op een lint zal getrokken worden en daarna zou het wel eens kunnen scheuren. In het midden van de ronde ligt nog een klim. Dat is ter hoogte van een brede baan en afhankelijk van de wind kan ook daar het peloton breken. Het weer kan dus een bepalende factor zijn.”

“We rijden samen met drie profs. Met Gerben Thijssen deelde ik als eerstejaarsbelofte de kamer tijdens de stage en Tim Wellens en Steff Cras ken ik ook al. Het is leuk om met de profs te mogen rijden en eens te proeven van hun manier van koersen en tactische aanpak. Het is een mooie kans om bij te leren.”

(Lees verder onder de foto.)

“Op onze driedaagse stage in de Ardennen met de belofteploeg eind vorige maand heb ik gemerkt dat we allemaal klaar zijn om het seizoen eindelijk aan te vatten. Ook de sfeer zat heel goed en dat zal ons zeker vooruithelpen in de komende wedstrijden. We kunnen het allemaal goed met elkaar vinden en we zijn echt één team. In een seizoen als dit is dat veel waard. In juni komt de Giro er al aan en buitenlandse ploegen zoals Jumbo-Visma en DSM hebben wel al gekoerst. Maar ik denk dat we niet zullen moeten onderdoen, behalve misschien de eerste paar dagen. Daarna zullen we wel in staat zijn om ons te tonen. Zelf vertrek ik volgende week woensdag op stage naar Tenerife, samen met mijn ploegmaats Aaron Van der Beken en Lennert Van Eetvelt. Ook Henri Vandenabeele die vorig jaar bij ons team reed, gaat mee.”

Selectie GP Vermarc: Steff Cras, Arnaud De Lie, Thibaut Ponsaerts, Gerben Thijssen, Jarne Van de Paar, Lennert Van Eetvelt en Tim Wellens.

Foto's: Facepeeters.

In dit artikel