WorldTeam Opnieuw raak voor Caleb Ewan in de Giro!

De 26-jarige Australiër sprint in Termoli naar zijn tweede ritwinst in deze Giro!
Race 14 mei 2021

Twee dagen na zijn ritwinst in Cattolica trof Lotto Soudal-renner Caleb Ewan opnieuw raak in de Ronde van Italië. Na een technische finale in Termoli sprintte Ewan - na berewerk van Jasper De Buyst in de slotkilometers - op indrukwekkende wijze naar zijn tweede ritzege in deze Giro. Zo zet Ewan de teller op elf ritoverwinningen in een Grote Ronde. 

“De aanloop naar de sprint was enorm hectisch en het voelde alsof de sprint al werd ingezet vanaf de korte helling in de voorlaatste kilometer”, zegt Caleb Ewan.Het was dan ook cruciaal om daar vooraan te zitten. Als je tijdens de beklimming in de remmen moet gaan om opnieuw te versnellen, verspil je heel wat kostbare energie. Ik vroeg dan ook aan mijn ploegmaats om me vooraan af te zetten op die steile puist. Ze deden echter veel meer. Niet alleen loodsten ze me perfect naar voor, wat Jasper deed in de slotkilometers was ronduit indrukwekkend. Hij zorgde ervoor dat ik me in de perfecte positie bevond en heel wat krachten kon sparen voor mijn eindsprint. Ik ben dan ook enorm blij dat ik het werk van de ploeg kon afmaken. Dit soort aankomsten ligt me vanwege mijn kleine gestalte gewoon perfect.”

(Lees verder onder de foto.)

Tussen Notaresco en Termoli kregen de renners een geaccidenteerd parcours voor de wielen geschoven. Met een grotendeels vlakke finale was etappe zeven echter voer voor de sprinters. In Termoli wachtte een technische en verraderlijke aankomst, maar opnieuw werd Caleb Ewan door zijn Lotto Soudal-ploegmaats steeds goed vooraan gehouden. Na berewerk van Jasper De Buyst in de ultieme kilometers speelde Gaviria op de verrassing en ging vroeg aan. Caleb Ewan dichtte het gat, remonteerde de Colombiaan en sprintte autoritair en op indrukwekkende wijze naar de ritwinst!

Caleb Ewan: “Misschien zat ik wel iets té goed vooraan, maar uiteraard is het beter zo. Om eerlijk te zijn verwachtte ik een vroege aanval van Gaviria, maar eerder op de korte beklimming. Toen hij aanging, reageerde ik niet voluit, maar gebruikte ik de Colombiaan eerder als mikpunt. Ik sprong naar zijn wiel, maar hield wat afstand in zijn slipstream. Met nog enkele honderden meters te gaan, lanceerde ik mijn sprint. Het ging gewoon perfect en ik ben echt enorm blij met deze tweede ritzege.” 

(Lees verder onder de foto.)

Na zijn tweede etappewinst in deze Giro neemt Caleb Ewan ook de puntentrui over van Giacomo Nizzolo.

“Het is de eerste keer dat ik in een Grote Ronde een puntentrui kan bemachtigen en het is een eer om de maglia ciclamino te vertegenwoordigen. Ik probeer hem dan ook zo lang mogelijk te houden, maar we bekijken het dag per dag. Er komen ook enkele bergetappes aan, dus wordt het leuk om deze trui te dragen en ervan te genieten zonder de stress van aankomende massasprints”, besluit Caleb Ewan.

Foto's: Photo News.