Ladies Sportdirecteur Annelies Dom over het voorjaar van de Lotto Soudal Ladies

Een terugblik op het eerste deel van het seizoen.
07 mei 2021

Het voorjaar van de Lotto Soudal Ladies zit er intussen op en zo ook de eerste maanden van Annelies Dom als sportdirecteur. We blikken samen met haar even terug op het eerste deel van het seizoen.­­

Annelies Dom: “Qua resultaten kunnen we niet spreken van een geslaagd voorjaar, pech speelde daar deels een rol in. Danique Braam kwam tijdens haar stage in Spanje ten val en kon pas het seizoen half maart starten in Nokere Koerse. Bovendien had ze gedurende de rest van het voorjaar nog teveel last van die elleboog om comfortabel te kunnen koersen. Silke Smulders moest een knieoperatie ondergaan waardoor ze out was voor het volledige voorjaar nog voor ze één wedstrijd kon rijden. En Christina Siggaard blijft kampen met de gevolgen van een hersenschudding van anderhalf jaar geleden en kon nog niet in actie komen dit jaar. Hierdoor moesten we het eerste deel van dit seizoen afwerken met een kleinere kern.”

“Bovendien is dit een olympisch jaar en dan wordt er traditioneel sneller gereden in peloton waardoor er grotere verschillen zijn tussen de rensters. Maar in wedstrijden onder het niveau van de WorldTour moeten we zeker kunnen presteren. In de Ronde van Moeskroen op 5 april, de eerste wedstrijd van de Lotto Cycling Cup, wilde Alana Castrique de trui van de rushes veroveren. Als team zijn we voor dat doel gegaan en het is gelukt. Collectief presteerde de ploeg daar sterk, maar aan het eind kwamen ze krachten tekort om ook een goed resultaat aan de finish neer te zetten. In de Omloop van de Westhoek, eind maart, reed Jesse Vandenbulcke een heel attente en sterke koers. Tegen Christine Majerus en Amy Pieters van SD Worx was er weinig te beginnen, maar Jesse streed voor het podium. Ze deed een poging om weg te springen op de laatste kasseistrook. Dat lukte echter niet en in de sprint aan de meet waren er twee sterker, waardoor zij als vijfde finishte. Dat was een lijn die Jesse zou moeten kunnen doortrekken hebben, maar een week later werd ze ziek op de dag van Gent-Wevelgem en het duurde even voor ze helemaal genezen was. In de tweede seizoenshelft mogen we zeker nog iets van Jesse verwachten.”

(Lees verder onder de foto.)

Normaal gezien reden de dames aanstaande zaterdag de GP Eco-Struct, maar uiteindelijk zal het team daar niet aan de start verschijnen. Er stonden deze maand oorspronkelijk nog drie wedstrijden uit de Lotto Cycling Cup op de kalender, die werden echter afgelast. In de tweede helft van deze maand, van 17 mei tot en met 29 mei organiseert de ploeg wel een hoogtestage in Livigno.

Annelies Dom: “De maand mei is er inderdaad een geworden zonder wedstrijden. We kunnen dit echter positief omzetten. Tijdens de hoogtestage kunnen de rensters zich fysiek voorbereiden op de tweede helft van het seizoen. Het feit dat ze gedurende een maand geen competitie hebben, zal bovendien zorgen voor honger om te koersen en een vechtersmentaliteit naar boven brengen om er in juni opnieuw helemaal in te vliegen. Deze periode kan volgens mij echt zorgen voor een boost. De hoogtestage zal ongetwijfeld ook het groepsgevoel versterken.”

(Lees verder onder de foto.)

“Ik geloof dat we in het tweede deel van het seizoen ons zeker zullen tonen. Silke maakt grote vorderingen in haar revalidatie en wellicht zal ze sneller in competitie kunnen treden dan aanvankelijk verwacht. Ze zal alvast meegaan op stage naar Livigno. Dat is alvast positief nieuws. Danique zal vanaf juni opnieuw op volle kracht kunnen koersen. Hanna Nilsson zal zeker iets kunnen betekenen voor ons in de Giro, die in juli gepland staat. Zij is meer een klimster dan een voorjaarsrenster, al behaalde ze een mooie twaalfde plaats in Dwars door Vlaanderen.”

Foto's: Photo News.