WorldTeam Caleb Ewan gaat voor ritsucces in eerste van drie Grote Rondes

De Australiër blikt vooruit op zijn tweede Giro in Lotto Soudal-tenue.
Race 06 mei 2021

Bij zijn tweede deelname aan de Ronde van Italië in de kleuren van Lotto Soudal gaat Australiër Caleb Ewan – die in het verleden al drie Giro-etappes op zijn naam wist te schrijven -  opnieuw volop voor ritwinst. Na een korte onderbreking na Milaan-Sanremo hervatte de 26-jarige Lotto Soudal-renner de competitie in de Ronde van Valencia, die hem klaarstoomde voor de vierde Giro d’Italia uit zijn carrière.

“Ik denk dat mijn vorm goed genoeg is om een ritzege te behalen, maar de tegenstand is natuurlijk niet min”, begint Caleb Ewan. “Met jongens als Fernando Gaviria, Elia Viviani, Giacomo Nizzolo en ook Tim Merlier staan er heel wat snelle mannen aan de start. Eigenlijk had ik zo’n sterk deelnemersveld aan sprinters niet verwacht in de Giro. Daarnaast komt ook Dylan Groenewegen terug in competitie. Voor zijn schorsing behoorde hij tot ’s werelds beste sprinters dus wordt het interessant om te zien op welk niveau hij kan terugkeren. En dan is er natuurlijk ook nog altijd Peter Sagan om rekening mee te houden… Op papier zie ik een zestal sprintkansen, afhankelijk van de koerssituatie natuurlijk. Ik heb bijvoorbeeld ook niet dezelfde klimbenen als in Milaan-Sanremo omdat ik op training iets meer moest focussen op mijn eindsprint.”

(Lees verder onder de foto.)

“Op papier behoor ik misschien tot de topfavorieten onder de snelle mannen, maar denk nu niet dat ik zomaar iedere sprint zal winnen. Indien de andere sprinters een goede dag hebben, kan ieder van de eerder genoemde jongens me verslaan. Daarnaast zijn finishes in de Giro ook vaak technisch en komt er steeds een dosis geluk bij kijken.”

Zowel in de Giro, Tour als Vuelta boekte Caleb Ewan al ritwinst. Daar wil Ewan dit seizoen nog een schepje bovenop doen, want de Australiër beoogt in 2021 ritwinst in elk van de drie Grote Rondes.

Caleb Ewan: “Het idee om de drie Grote Rondes in een seizoen te rijden ontstond eigenlijk al een paar jaar geleden. Toen won ik enkele etappes in de Giro en Tour en had ik het wel fijn gevonden om ook in de Vuelta een gooi te doen naar ritwinst. Maar ons eerste kindje kwam er net voor de Tour en daarom wilde ik na de Ronde van Frankrijk wat meer tijd thuis spenderen en werd het plan dan ook uitgesteld.”

(Lees verder onder de foto.)

Maar uitstel is geen afstel, waardoor het plan nu dit jaar wordt uitgerold.

“Vorig jaar was het onmogelijk, maar dit seizoen lijkt me het ideale moment om het te proberen”, zegt Caleb Ewan. “Volgens mij nader ik de beste jaren van mijn carrière en daarom lijkt het me dit jaar ideaal om het plan uit te voeren. Maar eenvoudig wordt het natuurlijk allerminst. Deelnemen aan drie Grote Rondes in een seizoen is één ding, de juiste conditie hebben om telkens een rit te winnen is nog iets helemaal anders. Ook de voorbereiding voor elke Grote Ronde is telkens anders. Zo is er ook niet heel veel tijd tussen de Grote Rondes, maar hopelijk kan ik daar goed mee om.”

Of Caleb Ewan ook alle drie de Grote Rondes zal uitrijden, laat hij voorlopig in het midden.

“Het is niet vanzelfsprekend om – als je in iedere Grote Ronde een rit wil winnen – ze ook alle drie uit te rijden. In de eerste anderhalve week van de Giro zijn er al enkele mooie kansen op ritwinst. Mocht ik daar al raak kunnen schieten, moeten we bekijken wat de beste voorbereiding op de Ronde van Frankrijk is”, zo besluit Caleb Ewan.

Foto's: Facepeeters & Photo News.

In dit artikel