WorldTeam Sylvain Moniquet na de Waalse Pijl: “Eén van de mooiste dagen uit mijn prille carrière.”

De 23-jarige Belg maakt indruk in de vroege vlucht.
Race 21 april 2021

In de 85ste Waalse Pijl koos Lotto Soudal volop voor het offensief. Na de start in Charleroi vormde zich een vroege vlucht van acht met daarbij Lotto Soudal youngster Sylvain Moniquet, die op het parcours van de Waalse Pijl zijn trainingswegen terugvond. Dat motiveerde de 23-jarige Belg duidelijk, want Moniquet maakte onderweg - ondanks zijn valpartij in de Amstel Gold Race afgelopen zondag - een sterke indruk. 

“Het was echt een magnifieke koers vandaag, ik heb er echt van genoten. Het is één van de mooiste dagen op de fiets uit mijn prille carrière”, begint Sylvain Moniquet. “Het parcours liep over mijn vaste trainingswegen, ik woon in de regio en ik heb dan ook veel aanmoedigingen gekregen tijdens de wedstrijd. Daarnaast maakte mijn trainingsmakker Louis Vervaeke deel uit van de mooie vroege vlucht. In de aanvangsfase heb ik wat krachten gespaard met de finale in het achterhoofd, maar het bleek onmogelijk om uit de greep van het peloton te blijven. We reden nochtans een hoog tempo, maar dat volstond helaas niet. Toch ben ik enorm tevreden over mijn wedstrijd, het was echt de perfecte dag”, zo besluit Sylvain Moniquet.

Aan de voet van de voorlaatste beklimming van de dag, de Côte de chemin des Gueuses, had het peloton de resterende vluchters in het vizier. Niet veel later achtte Tim Wellens zijn moment gekomen. De Lotto Soudal-renner plaatste een snedige versnelling, maar het uitgedunde peloton had duidelijk zijn zinnen gezet op een sprint op de Muur van Hoei. Wellens nam wat voorsprong, maar tegen een ontketend peloton werd het voor Wellens een quasi onmogelijke opdracht om voorop te blijven. De Lotto Soudal-renner werd niet veel later opnieuw ingerekend en in een rotvaart reed het uitgedunde peloton richting de slotbeklimming van de Muur van Hoei, waar Julian Alaphilippe zijn derde overwinning in de Waalse Pijl binnenhaalde. Tim Wellens kon door zijn eerdere inspanningen geen rol van betekenis meer spelen op de Muur en finishte als 36ste.

“Het eerste deel van ons tactisch plan werd met Sylvain Moniquet in de ontsnapping alvast goed uitgevoerd. Onze youngster reed een beresterke wedstrijd”, zegt Tim Wellens. ”Volgens het tweede deel van het tactisch plan zouden we in de finale iets proberen. Zo trok ik op de voorlaatste beklimming ten aanval. Ik vond dat het wel hard ging, maar het peloton twijfelde nooit en gunde me niet veel voorsprong, ook niet toen we met drie renners voorop geraakten. Maar in het algemeen ben ik zeker tevreden over mijn koers. Wie niet waagt, niet wint. Op die manier moesten we het doen vandaag, maar helaas besliste de koers er anders over”, besluit Wellens.

Foto's: Photo News.

In dit artikel