WorldTeam Philippe Gilbert opnieuw in competitie na korte break

Lotto Soudal-renner aan het vertrek van Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik.
Algemeen 20 april 2021

Na een korte pauze hervat Philippe Gilbert opnieuw de competitie. De Lotto Soudal-renner zal aan het vertrek staan van de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik, twee wedstrijden die hij in 2011 won. Gilbert heeft dan ook erg veel zin om opnieuw een rugnummer op te spelden tijdens ‘zijn’ Ardennenklassiekers.

“Na enkele dagen zonder de fiets heb ik goed kunnen trainen en ik ben dan ook zeer blij om aan de start te staan van de  Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Ik had even rust nodig, maar ik ben opnieuw klaar om te koersen op het hoogste niveau”, begint Philippe Gilbert. “Het voelt fijn om opnieuw bij het team te zijn en ik heb heel veel zin om te koersen. Helaas heeft een valpartij mijn voorbereiding enigszins verstoord. Tijdens een solotraining enkele dagen geleden kwam ik ten val in een afdaling. Gelukkig zonder zware gevolgen, maar ik heb er toch redelijk wat schaafwonden aan over gehouden.  Ik heb ook mijn trainingsplannen ietwat moeten aanpassen. Maar ik heb toch enkele lange trainingstochten van ruim zes uur kunnen afwerken, dit zal dan ook een positief effect hebben op mijn vormpeil.”

Exact tien jaar geleden won Philippe Gilbert de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Dit jaar wil de Lotto Soudal-renner in de Ardennenklassiekers vooral plezier maken en de opportuniteiten grijpen wanneer die zich voordoen.

Philippe Gilbert: “Natuurlijk heb ik dit jaar een compleet andere voorbereiding gehad op de Ardennenklassiekers. Door de korte break is het voor mij dan ook moeilijk inschatten waar ik conditioneel sta tegenover de andere renners. Maar ik heb zeker geen schrik dat deze wedstrijd te vroeg komt. Ik behoor niet tot favorieten dus ga ik zonder druk van start. In ieder geval heb ik heel veel zin om te koersen. Ik blijf voorzichtig wat mijn ambities betreft, maar ga uiteraard voor het best mogelijke resultaat.”

(Lees verder onder de foto.)

Vaak wordt de Waalse Pijl beslist met een sprint tussen de favorieten op de laatste beklimming van de gevreesde Muur van Hoei. Maar als alle puzzelstukjes in elkaar vallen kan het ook anders, zegt Philippe Gilbert: “Er is dit jaar niet echt één topfavoriet en dat zorgt voor een open koers. Ik verwacht dat heel wat ploegen renners zullen vooruit sturen. Wanneer je de juiste samenstelling hebt, kan het misschien dat een groepje voorop blijft. Maar daarvoor heb je minstens 40 seconden nodig aan de voet van de Muur. Ook het credo van Lotto Soudal luidt: anticiperen en aanvallend koersen. In het verleden hebben Rik Verbrugghe en Mario Aerts alvast bewezen dat het niet onmogelijk is om vanuit een ontsnapping te winnen.”

“Hoe dan ook komt er bij de beklimming van de Muur weinig tactiek aan te pas. Het is één van de lastigste aankomsten van het seizoen en vooral een heel eerlijke beklimming. Wie de hoogste pijngrens heeft, wint de Waalse Pijl”, besluit Philippe Gilbert.

Selectie Lotto Soudal Waalse Pijl: Philippe Gilbert, Sébastien Grignard, Tomasz MarczyÅ„ski, Sylvain Moniquet, Stefano Oldani, Tosh Van der Sande en Tim Wellens.

Foto: Photo News.

In dit artikel