WorldTeam Geen Ronde van Vlaanderen voor Philippe Gilbert. Gilbert last pauze in.

Gilbert geeft zichzelf de nodige rust, zowel fysiek als mentaal.
Algemeen 29 maart 2021

Na een teleurstellende Milaan-Sanremo en opgaves in de E3 Saxo Bank Classic en Gent-Wevelgem, geeft de winnaar van de Ronde van Vlaanderen 2017 zichzelf de nodige rust, zowel fysiek als mentaal. Gilbert hoopt er weer bij te zijn in de Ardennenklassiekers. Maar dat is op dit moment geen zekerheid.

"We hebben met het team besloten dat ik nu een rustperiode zou nemen omdat het nu absoluut niet goed gaat", zo vertelt Philippe Gilbert. “Het loopt al weken niet goed. We hebben nu de tijd genomen om alles te analyseren en onze beste verklaring is dat ik er mentaal en fysiek wat door zit. Zo goed als zeker komt dit door het te harde werk dat ik verzet heb na mijn val vorig jaar in de Tour de France. Ik blijf een mens. Ik heb veel gedaan, zonder echt te rusten, want de weken dat ik niet aan het fietsen was, was ik aan de slag bij kine, specialisten, enzomeer. Uiteindelijk hebben we die tweede val opdiezelfde knie onderschat. Die blessure was veel ernstiger dan we dachten. Misschien had ik toen beter mijn seizoen 2020 afgesloten, maar dat is praat achteraf.​

“De dag voor Milaan-Sanremo was werkelijk de eerste dag dat ik fietste zonder pijn in mijn knie. Elf dagen geleden dus nog maar. Ook dit kan een verklaring zijn voor het feit dat het lichaam een ​​soort decompressie moet doormaken nadat het zoveel pijn heeft gekend. Ik denk dat alles in al die maanden veel energie van me heeft gekost. Ik betaal nu de prijs voor het feit dat ik mijn lichaam niet de kans gaf te genezen. Extra factor is het weer. Dit seizoen heb ik zo goed als altijd in de kou gereden. Ook dat is niet bevorderlijk bij zo'n blessure.​

“Nu ik alles heb geanalyseerd, realiseer ik me dat ik tijdens ons oefenkamp in januari al minstens 20 of 30 % achter liep op het groepsgemiddelde. Ik kende toen al een periode van twijfel, vooral omdat ik mezelf onder druk zette om klaar te zijn voor Milaan-Sanremo. Ik heb toen harder, misschien wel te hard, gewerkt om bij te benen. Ik heb sindsdien wel veel fysieke vooruitgang geboekt, maar dat gebeurde allicht te snel. Daar betaal ik nu de prijs voor. In de Omloop Het Nieuwsblad werd ik wel vijfde, maar dat was meer op ervaring dan met de benen. Uiteindelijk ben ik dit seizoen nog niet één keer top geweest. Een ‘stop’ dringt zich op want ik verbeter niet meer. Dat is niet normaal. Elk jaar betekenen Tirreno of Parijs-Nice een stap vooruit. Nu bleef ik staan op eenzelfde, en te laag, niveau. Mijn lichaam wil niet langer die werkbelasting aanvaarden. Nooit bereikten we een zogeheten supercompensatie. Dan is de oplossing duidelijk: rust. In Parijs-Nice had ik geen enkele dag dat ik de benen had om de finale te halen. Ik kon net volgen. In de Belgische koersen was het ook telkens hetzelfde scenario: rond kilometer 150 begonnen mijn benen pijn te doen. Normaal gezien begin ik net dan het verschil te maken met anderen.​..”

Philippe Gilbert zal later, in overleg met de ploeg, beslissen of het mogelijk is om de competitie te hervatten in de Ardennenklassiekers.

"Mijn idee is om 4-5 dagen geen fiets aan te raken en dan rustig verder te gaan met trainen. De Ardense klassiekers zijn nog mogelijk, maar het is nog te vroeg om daarover te beslissen. Het moet voor de volle honderd procent meezitten in mijn hoofd en ik wil voelen dat ik in staat ben een rol te spelen in de finale van een koers. Daarom sport ik ook'', zo besluit Philippe Gilbert.

Foto ©Facepeeters