WorldTeam Thomas De Gendt boekt memorabele vijfde etappezege in Ronde van Catalonië

De Gendt soleert naar winst in Barcelona.
Race 28 maart 2021

Thomas De Gendt heeft nog maar eens toegeslagen. De Lotto Soudal-renner reed naar een memorabele ritoverwinning in de laatste etappe van de Ronde van Catalonië. De Gendt rekende in de slotronde van het lokale circuit in Barcelona - op en rond de iconische beklimming van Montjuïc - af met zijn medevluchter Mohorič en reed solo naar de zege. Voor de 34-jarige Belg is het maar liefst de vijfde etappezege in de Ronde van Catalonië uit zijn carrière.

“Ik houd echt van de Ronde van Catalonië en de koers lijkt me met vijf ritoverwinningen op mijn lijf geschreven”, begint Thomas De Gendt. “Ik houd van het terrein en van de verscheidenheid aan etappes. Daarom vond ik het jammer dat de wedstrijd vorig jaar niet kon plaatsvinden door de gekende omstandigheden. Gelukkig ben ik dit jaar van de partij en kon ik opnieuw een ritzege binnenhalen. Het is mijn negende deelname aan deze rittenkoers en bijna elke keer ben ik succesvol. Dus kan je wel stellen dat de Ronde van Catalonië me erg goed ligt.”

Ook de slotetappe in Barcelona kende Thomas De Gendt maar al te goed, want de Lotto Soudal-renner boekte er in 2013 al zijn eerste ritoverwinning in de Ronde van Catalonië. 

“In 2013 won ik ook de slotetappe en het voelt echt enorm speciaal om in een iconische stad als Barcelona te kunnen winnen. Ik moet eerlijk toegeven dat ik me de eerste dagen echt niet schitterend voelde, maar de voorbije dagen kwam er toch wat verbetering. Vandaag had ik echt een zeer goede dag en dat heeft geresulteerd in deze mooie etappewinst”, zegt Thomas De Gendt.

Na heel wat aanvalspogingen in het begin van de wedstrijd vormde zich uiteindelijk een omvangrijke kopgroep van ruim dertig renners. Niet lang nadat Thomas De Gendt en zijn medevluchters op ongeveer 50 kilometer van de finish het lokale circuit in Barcelona bereikten, zorgde de Lotto Soudal-renner op de eerste van zes beklimmingen richting Montjuïc voor een eerste schifting. Enkel Mohorič antwoordde op de versnelling van De Gendt, achterop verliep de samenwerking stroef waardoor de voorsprong van het tweetal al snel opliep. Na enkele rondjes op het lokaal parcours werd duidelijk dat De Gendt en  Mohorič het zouden uitvechten om de ritzege. 

De beslissing viel op de laatste beklimming richting Montjuïc, waar Thomas De Gendt een indrukwekkende versnelling uit zijn benen schudde en de Sloveen Mohorič prompt achterliet. De Lotto Soudal-renner stoomde door richting de finish en behaalde een memorabele vijfde ritoverwinning in de Ronde van Catalonië!

“In de afdaling van Montjuïc nam Mohorič steeds wat voorsprong, maar hij liet me telkens terugkomen. Ik wist gewoon dat ik hem moest achterlaten op de beklimming, want in het dalende gedeelte zou hij de betere zijn en zou ik me tevreden moeten stellen met de tweede plaats. Toen de Sloveen op kop reed tijdens de laatste beklimming, voelde ik het tempo ietwat zakken en besliste ik om aan te vallen. Dan was het hopen dat hij zou lossen en niet zou terugkomen in de afdaling. Gelukkig kon ik een mooie kloof slaan en solo naar de overwinning rijden”, besluit Thomas De Gendt. 

Foto's: Photo News.

In dit artikel