WorldTeam Vanhoucke vijfde in eerste bergrit Ronde van Catalonië

De 23-jarige Lotto Soudal-renner toont opnieuw zijn klimmersbenen.
Race 24 maart 2021

Lotto Soudal-renner Harm Vanhoucke heeft nog maar eens zijn jonge klimmersbenen getoond. In de eerste bergrit van de Ronde van Catalonië finishte de 23-jarige Belg als vijfde en liet hij heel wat kleppers achter zich. Adam Yates zegevierde bovenop Vallter 2000, de Brit is ook meteen de nieuwe leider. Harm Vanhoucke schuift op naar een tiende plaats in het algemeen klassement. 

“Het is fijn om mijn vormpeil van Parijs-Nice tijdens de eerste aankomst bergop in Catalonië bevestigd te zien”, zo begint Harm Vanhoucke. “Ik voel me zelfs nog iets beter dan vorige week. Om hier vijfde te eindigen tussen dergelijke grote namen geeft me uiteraard een fantastisch gevoel. Aangezien er niet echt een ploeg het initiatief in handen nam, verliep de slotbeklimming erg chaotisch. Er kwam een spervuur aan demarrages en er werd vooral naar leider Almeida gekeken om het kopwerk op te knappen en de gaten te dichten. Wanneer Kuss, Yates en Valverde wegreden, was het moeilijk om hen te volgen. Na de tegenaanval van Chaves stokte het tempo en zag ik mijn kans om zelf een aanval te plaatsen.”  

Met een aankomst bergop, boven de 2.000 meter, stond er in de Ronde van Catalonië een eerste test voor de klassementsrenners op het programma. Op de beklimming richting het skioord van Vallter 2000 was het Valverde die als eerste het vuur aan de lont stak. Na enkele aanvalspogingen scheidden Adam Yates, Kuss en Valverde zich af van de rest. De Brit Yates toonde zich de sterkste en reed solo naar de etappezege. In de achtergrond versnelde Lotto Soudal-renner Harm Vanhoucke op enkele kilometers van de finish uit de achtervolgende groep. De jonge Belg wist zijn inspanning knap door te trekken en kwam als vijfde over de streep, waardoor Vanhoucke opschuift naar een tiende plek in het algemeen klassement.

“Ook al kende ik de klim van twee jaar geleden, toch werd het afzien tot de meet. Ik moest echt diep gaan in de laatste drie kilometer om mijn voorsprong te behouden. Dat lag wellicht aan de hoogte waarop we ons bevonden. Stikkapot bereikte ik de meet, maar uiteindelijk heeft het wel een vijfde plaats opgeleverd. Het zou mooi zijn om de toptienplaats in het algemeen klassement te behouden. Het team ondersteunt me alleszins in die ambitie en wie weet valt er de komende dagen misschien nog een tweede ritoverwinning uit de bus…”, besluit Harm Vanhoucke.

Foto: Photo News

In dit artikel