WorldTeam Caleb Ewan op zucht van winst in Milaan-Sanremo

De 26-jarige Lotto Soudal-renner imponeerde in La Primavera.
Race 20 maart 2021

Lotto Soudal-renner Caleb Ewan is na een indrukwekkende koers op een zucht van de overwinning gestrand in Milaan-Sanremo. De 26-jarige Australiër maakte deel uit van een selecte groep die de schifting op de Poggio overleefde. In de tactische slotkilometers was het de Belg Jasper Stuyven die ervanonder muisde en nipt vooruit bleef. Caleb Ewan schudde nog een indrukwekkende versnelling uit de benen, maar moest - net als in 2018 - uiteindelijk vrede nemen met plek twee.

“Toen ik in 2018 tweede eindigde, was ik tevreden met dat resultaat. Deze keer is het toch een grote teleurstelling”, begint Caleb Ewan. “Die tweede plaats in 2018 bevestigde dat ik op een dag deze wedstrijd zou kunnen winnen en daarom maak ik van Milaan-Sanremo ook bijna elk jaar een belangrijk doel. Ik wist dat ik de goede vorm te pakken had en de voorbije maanden heb ik vaak bergop getraind. Op training simuleerde ik de aanval op de Poggio ontelbare keren.”

Op de Poggio werd Ewan door Tim Wellens en Jasper De Buyst in perfecte stelling gebracht; de Australiër draaide als één van de eerste renners de allesbeslissende helling op. Ook na enkele aanvalspogingen gaf Ewan geen krimp en maakte de Australiër deel uit van een beperkte groep die de schifting op de Poggio overleefde. In de afzink demarreerde Jasper Stuyven, waarna er even geaarzeld werd. Søren Kragh Andersen dichtte als enige renner nog het gat op de Belg. Stuyven wist uiteindelijk nipt uit de greep te blijven van de achtervolgende groep. Caleb Ewan lanceerde nog een indrukwekkende sprint, maar strandde op een zucht van de zege en werd net zoals in 2018 tweede.

Caleb Ewan: “Gedurende het overgrote deel van de Poggio bevond ik me in een ideale positie. Natuurlijk had ik het lastig wanneer er werd aangevallen, maar ik had nog genoeg energie over om te volgen en zat eigenlijk nog niet volledig op de limiet. Uiteraard was het een gedroomd scenario geweest om nog een ploegmaat te hebben in de slotkilometers.”

“In deze situatie was het een echte loterij en dan komt het er op aan om te wachten en het risico te nemen. Volgens mij nam ik in de finale de juiste beslissingen, ik heb dan ook nergens spijt van. Jasper Stuyven was gewoon iets te ver voorop. Er werd ook serieus naar elkaar gekeken en misschien hebben we iets te lang gewacht. Maar mocht ik vroeger zijn aangegaan, was ik misschien stilgevallen aan het eind… Dat neemt uiteraard niet weg dat het een zeer ontgoochelend resultaat is”, besluit Caleb Ewan.

Sportdirecteur Mario Aerts toonde zich tevreden na afloop van Milaan-Sanremo: “Dit was een goede collectieve prestatie. Caleb imponeerde op de Poggio en ik ben echt onder de indruk hoe hij bergop rijdt. Caleb gaf het vooraf al aan zich goed te voelen en blaakte van het zelfvertrouwen.”

Philippe Gilbert kon echter geen vrede nemen met zijn prestaties: “Ik ben erg ontgoocheld. Ik dacht over goede benen te beschikken, maar op het einde had ik geen energie meer over om me te mengen in de debatten. Ik moest de koers ondergaan. Het was zeker geen gebrek aan motivatie, maar aan goede benen. Het was uiteraard niet mijn beste Milaan-Sanremo, maar het is opnieuw goed om deze dag in de benen te hebben richting de volgende wedstrijden.”

Foto's: Photo News.

In dit artikel