WorldTeam Degenkolb, Ewan, Gilbert en Wellens speerpunten voor Milaan-Sanremo

Sterk Lotto Soudal-team klaar voor 112de Milaan-Sanremo.
Race 18 maart 2021

Lotto Soudal brengt met Caleb Ewan, John Degenkolb, Philippe Gilbert en Tim Wellens vier speerpunten aan de start van Milaan-Sanremo. Het team beoogt dan ook een sterke prestatie in het eerste Monument van het wielerseizoen.

Aan het parcours werd weinig gesleuteld, enkel de Passo del Turchino werd noodgedwongen vervangen door de Colle del Giovo. Traditioneel zijn de Capo Mele, Capo Cervo en Capo Berta de prelude van een bloedstollende finale op de befaamde Cipressa en Poggio, waarna Milaan-Sanremo zijn ontknoping kent op de iconische Via Roma.

Philippe Gilbert gaat ook bij zijn zeventiende deelname op jacht naar winst in zijn vijfde Monument, maar dat het niet eenvoudig wordt, beseft de 38-jarige Belg maar al te goed.

“Uiteraard zal ik – zoals elk jaar – het maximale uit de wedstrijd halen”, begint Philippe Gilbert. “Het blijft nog steeds de ambitie om Milaan-Sanremo te winnen, maar eenvoudig wordt het allerminst. Uiteraard zijn Alaphilippe, Van der Poel en Van Aert de drie topfavorieten voor zaterdag. Maar Milaan-Sanremo is het enige Monument waarbij heel wat verschillende types renners kans maken op de overwinning en dat zal ook dit jaar niet anders zijn. Voor de pure sprinters is het de enige kans op winst in een Monument. Daarom is het altijd zo nipt aan het eind tussen vluchters en peloton. Dat is exact wat Milaan-Sanremo een unieke koers maakt.”

“Helaas heb ik geen glazen bol, maar dit jaar verwacht ik een snelle passage op de Cipressa met daarbij ook enkele aanvallen. Ook zou de wind in het voordeel blazen tijdens de finale; dit zal – zoals steeds trouwens – de wedstrijd mee bepalen. Ik maak deel uit van een heel sterke selectie en dat zie ik alleen maar als een voordeel. In het huidige wielrennen lijkt het beste manier om een wedstrijd te winnen, maar aan het eind zullen het toch de benen zijn die moeten spreken.”

John Degenkolb weet hoe het voelt om Milaan-Sanremo te winnen, want de Duitser zegevierde in 2015 in ‘La Classicissima’. Bij zijn zevende deelname hoopt Degenkolb zijn ervaring in te zetten voor het team en ook zelf mogelijke kansen te grijpen.

“Milaan-Sanremo is doorgaans het eerste grote objectief voor de klassieke renners”, zegt John Degenkolb. “Het is en blijft een cliché, maar Milaan-Sanremo is de eenvoudigste klassieker om te rijden, maar de moeilijkste om te winnen vanwege zijn onvoorspelbaar karakter en lange afstand. Zowel voor mij als voor het team is het een belangrijke afspraak en ik hoop dat we er een mooie dag van kunnen maken. Hopelijk zijn de benen goed en kan ik van toegevoegde waarde zijn voor het team.”

Caleb Ewan komt al voor de vijfde keer aan de start van Milaan-Sanremo. In 2018 kwam de 26-jarige Australiër al op een zucht van de overwinning. Toen won Ewan de groepssprint achter Vincenzo Nibali, die het peloton nipt afhield en solo won. 

Caleb Ewan: “Het eerste deel van Milaan-Sanremo is doorgaans een vrij eenvoudige wedstrijd. Eens we de kust bereiken, gaat de snelheid en stress omhoog door de verschillende beklimmingen van de ‘Capi’. De twee cruciale punten in de wedstrijd, de Poggio en Cipressa, leveren vaak moeilijkheden op voor mij. Doorgaans heb ik het lastig om de beklimmingen te overleven, maar hopelijk vormt dit jaar een uitzondering. In tegenstelling tot twee jaar terug - toen ik de enige uitgesproken kopman was - hebben we nu meerdere speerpunten aan de start. Dat kan alleen maar in ons voordeel spelen. Met Philippe en Tim hebben we twee renners die een prominente rol kunnen spelen op de hellingen.”

Na enkele jaren afwezigheid staat Tim Wellens opnieuw aan het vertrek van ‘La Primavera’. De 29-jarige Lotto Soudal-renner heeft er een sterk seizoensbegin opzitten en kijkt ernaar uit om als één van de troefkaarten bij Lotto Soudal van start te gaan.

Tim Wellens: “Milaan-Sanremo is een lange, maar prachtige wedstrijd. Dat we met vier speerpunten aan de start staan, is ongetwijfeld een voordeel. Stel dat iemand van ons een mindere dag heeft, hebben we nog steeds meerdere opties. Mocht het tot een groepssprint komen, hebben we met Caleb Ewan één van ‘s werelds beste sprinters aan boord. Daarnaast is John Degenkolb een tweede snelle man die we kunnen uitspelen.”

“Phil en ik hebben de taak om ons op de beklimmingen van de Cipressa en Poggio niet te laten verrassen en eventuele interessante moves te beantwoorden. Als ik een superdag heb, hoop ik met de beste renners over de Poggio te geraken. Zo niet zal ik er alles aan doen om onze sprinters in stelling te brengen.”

Selectie Lotto Soudal: Jasper De Buyst, John Degenkolb, Caleb Ewan, Frederik Frison, Philippe Gilbert, Roger Kluge en Tim Wellens.

 

In dit artikel