WorldTeam Maak kennis met de Lotto Soudal youngsters: Sylvain Moniquet

De 23-jarige Waal uit Namen begint aan zijn eerste seizoen als prof.
Algemeen 15 maart 2021

Met de start van het nieuwe wielerseizoen verwelkomt Lotto Soudal ook enkele nieuwe namen bij het team. De 23-jarige Sylvain Moniquet is één van hen. De Belg, afkomstig uit Namen, is een klimmerstype en begint zijn professionele wielercarrière bij Lotto Soudal. Een eerste gesprek met neoprof Sylvain Moniquet.

Het seizoen had natuurlijk beter kunnen beginnen. In mijn eerste koers, Le Samyn, kwam ik lelijk ten val nadat de tube van mijn velg ging door over een rondslingerende drinkbus te rijden. Het liep goed af maar ik snak ernaar om veel te laten zien in 2021. Je moet weten dat het aan de start van het nieuwe jaar nog niet goed tot me doordrong dat ik professioneel wielrenner was. Op trainingskamp in Spanje kwam het besef toch vrij snel”, begint Sylvain Moniquet.

“De infrastructuur en begeleiding is toch nog van een ander niveau tegenover mijn tijd bij de beloften. Mijn eerste trainingskamp als professioneel wielrenner is perfect verlopen en was een zeer positieve ervaring. Ik maakte deel uit van de klimmersgroep en trainde er in het gezelschap van enkele bekende gezichten als Maxim Van Gils, Kobe Goossens en Xandres Vervloesem. Xandres ken ik trouwens maar al te goed, want vorig jaar ontnam hij me de eindoverwinning in de Ronde de l’Isard, waar ik tot op de laatste dag de leiderstrui droeg. We maken er vaak nog grapjes over, maar steeds op een ludieke manier. Uiteindelijk is het een fijne herinnering en ik hoop dat we, nu als ploegmaats, nog veel mooie momenten kunnen beleven.”

Moniquet vertoefde vorig jaar bij het opleidingsteam van Groupama-FDJ en maakte indruk met dichte ereplaatsen in het algemeen klassement van de Tour de Savoie Mont Blanc en de Ronde de l’Isard. Ook wist de 23-jarige Belg een vierde plaats te bemachtigen in Il Piccolo Lombardia. Op stage legde Moniquet alvast de basis voor zijn eerste seizoen als prof.

Sylvain Moniquet: “De stage in Spanje was het ideale moment om het conditiepeil in te schatten en de basis te leggen voor het komende seizoen. Het is zeker niet de bedoeling om je tijdens een trainingskamp volledig leeg te rijden; wel is het belangrijk om je op een intelligente manier voor te bereiden op het nieuwe wielerseizoen. Uiteraard ging het wel hard op training en het verschil met de beloftencategorie is duidelijk merkbaar, het gaat net dat tikkeltje sneller. Maar met Maxime Monfort als performance manager krijgen we de perfecte ondersteuning.”

Moniquet is één van de vele youngsters die Lotto Soudal aantrok met het oog op de toekomst. De 23-jarige Waal kwam op stage terecht in een voornamelijk Nederlandstalige trainingsgroep, maar gelukkig praat Moniquet ook een aardig woordje Vlaams.

“Ik ben blij één van de vele jongeren bij Lotto Soudal te zijn. Dat maakt de integratie binnen het team ook net iets eenvoudiger. Iedereen staat open voor elkaar en er heerst een leuke sfeer. Op stage werd er wel vaak Vlaams gesproken, maar gelukkig kon ik bij de nationale ploeg mijn Vlaams wat aanscherpen. Je leert de basis uiteraard op school, maar dankzij het fietsen heb ik zeker en vast mijn kennis van het Vlaams verbeterd. Eén van de vele positieve effecten van het wielrennen! Maar gelukkig konden we op stage door de aanwezigheid van Tomasz MarczyÅ„ski toch nog wat Engels praten ook”, zegt Sylvain Moniquet met een knipoog.

“Ik ben hypergemotiveerd voor mijn eerste seizoen als profwielrenner. Mijn voorlopig wedstrijdprogramma ziet er met onder andere de Ardense klassiekers al meteen zeer mooi uit. Ik had niet verwacht om tijdens mijn eerste jaar als prof al dergelijke wedstrijden te kunnen rijden. Maar ik besef maar al te goed dat ik beide voeten op de grond moet houden en hard moet blijven werken om mijn doelen te behalen”, besluit Moniquet.

Foto: Photo News

In dit artikel