WorldTeam Philippe Gilbert vijfde in de Omloop

De 76ste Omloop draaide zowaar uit op een halve massasprint.
Race 27 februari 2021

Philippe Gilbert is vijfde geëindigd in de Omloop Het Nieuwsblad. De 76ste editie van de Omloop draaide zowaar uit op een halve massasprint, waarin de Italiaan Ballerini aan het langste eind trok. Gilbert reageert na zijn vijftiende deelname aan de Belgische openingsklassieker.

“Het was een gesloten wedstrijd, maar daarom niet minder lastig”, begint Philippe Gilbert. “Er waren weinig tempowisselingen en in de laatste 70 kilometer blies de wind quasi altijd in het nadeel. Dat maakte het enorm moeilijk om aan te vallen. Door het hoge en constante ritme kon er weinig schade worden aangericht. Uiteindelijk ontstonden er grotere verschillen door de valpartijen dan door de versnellingen.”

De debatten van de 76ste Omloop Het Nieuwsblad werden geopend op de Molenberg, waar een eerste schifting werd doorgevoerd. Lotto Soudal miste de slag, maar uiteindelijk kwam alles opnieuw samen aan de voet van de Muur van Geraardsbergen en werd er in Ninove met een omvangrijke groep gesprint om de zege. Een scenario waaraan Gilbert zich had verwacht.

Philippe Gilbert: “Bij het opdraaien van de Molenberg zat ik veel te ver, maar panikeren deed ik niet aangezien ook heel wat andere ploegen de slag hadden gemist. Eigenlijk voorspelde ik gisteren al op de teammeeting dat het op een massasprint zou uitdraaien. Daarom heb ik me tijdens de koers wat weggestopt en geen onnodige energie verspild.”

(Lees verder onder de foto.)

Gilbert wist in de sprint om de overwinning een vijfde plek te bemachtigen. De Italiaan Ballerini won.

“In de aanloop naar de sprint moest ik door het afhaken van Asgreen nog flink in de remmen in de voorlaatste bocht. Ik moest dus al een eerste keer vol aanzetten om het gat te dichten. Die inspanning betaal je dan ook cash aan de meet. In de laatste rechte lijn zat er geen versnelling meer in. Maar ik ben zeker tevreden over mijn wedstrijd. Het was een dag met heel wat mooie inspanningen en het stelt me gerust voor de komende koersen”, besluit Philippe Gilbert. 

Lotto Soudal kreeg in de Omloop ook af te rekenen met heel wat pech. Zowel Frederik Frison, Brent Van Moer en Florian Vermeersch gingen tegen de grond. Van Moer liep daarbij vooral schaafwonden op, Frison kreeg een klap in de nek te verwerken en Vermeersch lijkt ongehavend uit de strijd te komen.

Foto: Facepeeters

In dit artikel