WorldTeam Lotto Soudal klaar voor de Omloop

Tim Wellens, Philippe Gilbert en Jesse Vandenbulcke blikken vooruit.
Race 26 februari 2021

Het Vlaamse voorjaar wordt traditioneel op gang geschoten met de Omloop Het Nieuwsblad op zaterdag en Kuurne-Brussel-Kuurne op zondag. Voor de Lotto Soudal Ladies is de Omloop zelfs de eerste wedstrijd van het nieuwe wielerseizoen. Een vooruitblik met Tim Wellens, Philippe Gilbert en Jesse Vandenbulcke.

Tim Wellens stond in 2019 al op het podium van de Omloop Het Nieuwsblad. Met de eindoverwinning in de Ster van Bessèges enkele weken terug toonde Wellens alvast zijn goede voorjaarsvorm. De 29-jarige Belg is dan ook gebrand om een goed resultaat neer te zetten in de Omloop.

“Ik heb de Omloop met stip aangeduid in mijn agenda”, begint Tim Wellens. “Het is een zeer mooie wedstrijd en daarnaast ook belangrijk voor onze ploeg. Mijn opgave in de Tour de la Provence was eerder preventief om geen risico’s te nemen richting de Omloop. Dat bleek de juiste keuze, want de lichte keelpijn zette zich niet door in ziekte. Ik heb me goed kunnen voorbereiden en heb er alles aan gedaan om klaar te zijn voor het openingsweekend. Ik kom zeker en vast met goede benen aan de start.”

“Samen met Philippe Gilbert deel ik zaterdag het kopmanschap. We maken beiden een goede kans op een mooi resultaat en uiteindelijk zullen in koers vooral de benen spreken. Ook met ploegmaats Van Moer, Frederik Frison – die vorig jaar bij de sterksten in koers was - en Florian Vermeersch hebben we nog enkele troeven achter de hand. Voor jongens als Kron en Oldani wordt het de eerste kennismaking met de kasseien, maar ook zij hebben de voorbije weken al een sterke indruk gemaakt.”

“Een echte topfavoriet aanduiden is lastig. Er zijn heel wat renners die zonder koerskilometers aan de start komen, dus is het moeilijk in te schatten wie goed is en wie niet. Ook de renners zonder competitie in de benen maken kans op de overwinning. Er zijn dan ook heel wat kanshebbers volgens mij”, besluit Wellens.

(Lees verder onder de foto.)

Philippe Gilbert kent de Omloop maar al te goed, want de Lotto Soudal-renner wist de wedstrijd al twee keer te winnen (2006 en 2008). Ook in zijn vijftiende deelname start Gilbert met gezonde ambitie.

“Iedere week heb ik minder en minder last aan de knie en dat geeft toch de nodige gemoedsrust”, begint Philippe Gilbert. “Niet alleen is de Omloop een belangrijke wedstrijd voor Lotto Soudal, ook voor mezelf is het een belangrijke afspraak. De topvorm heb ik nog niet te pakken, mijn echte doelen liggen iets later in het seizoen. De basisconditie is er zeker en vast, maar om voor de overwinning te gaan moet je echt top zijn. Dat ben ik momenteel nog niet. Uiteraard zal ik een mooi resultaat in de Omloop niet laten liggen. We komen met een zeer sterke ploeg aan de start en Tim Wellens heeft in Bessèges al getoond over goede benen te beschikken. We mogen dus met gezonde ambitie de wedstrijd aanvatten. Het is – mede door de vele afgelastingen – moeilijk te voorspellen wie er conditioneel in orde is, maar voor mij is wereldkampioen Alaphilippe sowieso één van de topfavorieten.

“Mijn eerste overwinning in de Omloop dateert van vijftien jaar geleden. Met de aankomst in Lokeren was het een compleet andere wedstrijd, maar het zijn uiteraard fantastische herinneringen. Het parcours is over de jaren heen fel veranderd, maar het is en blijft natuurlijk een prachtige koers om te winnen”, besluit Philippe Gilbert.

(Lees verder onder de foto.)

Afgelopen zaterdag verkende de selectie van de Lotto Soudal Ladies het parcours van de Omloop Het Nieuwsblad onder een stralende zon. Onder hen Jesse Vandenbulcke, die is aangeduid als wegkapitein.

“Ik kijk enorm uit naar de Omloop Het Nieuwsblad”, begint Jesse Vandenbulcke. “Omdat het de eerste koers van het jaar is en ook omdat het dicht bij huis is. Ik zou eigenlijk te voet naar de start kunnen. En na mijn blessure van vorig jaar waardoor ik de Omloop moest missen ben ik des te blijer om dit jaar aan de start te staan in Gent.”

“Een jaar geleden droeg ik deze periode een nekbrace omdat ik bij een val in de Setmana Ciclista Valenciana een nekwervel gebroken had. Dat was heel zuur. Ik zag mijn voorjaar in rook opgaan. Een voorjaar dat ik zou mogen afwerken in de trui van Belgisch kampioene. Anderzijds heeft die val en de lockdown die daarop volgde me nogmaals doen beseffen hoe graag ik koers en wat wielrennen voor mij betekent. Ik tracht uit elke moeilijke situatie wel iets positief te halen.”

“Ik ken de wegen van de Omloop op mijn duimpje. Ik weet wanneer het belangrijk is om vooraan post te vatten en wat de gevaarlijke punten zijn op het parcours. Het zal zaterdag van groot belang zijn om goed vooraan te koersen en zo weinig mogelijk krachten te verliezen, want er is waaiergevaar. Ik vind waaierrijden alvast leuk en ik kijk ernaar uit! Er zal niet gewacht worden tot de heuvelzone, het zal van belang zijn om van bij het begin alert te zijn!”, besluit Jesse Vandenbulcke.

Selectie Lotto Soudal Ladies: Lone Meertens, Hanna Nilsson, Abby-Mae Parkinson, Anna Plichta, Jesse Vandenbulcke en Elise Vander Sande.

Selectie Lotto Soudal WorldTeam: Frederik Frison, Philippe Gilbert, Andreas Kron, Stefano Oldani, Brent Van Moer, Florian Vermeersch en Tim Wellens.

Foto's: Photo News.

In dit artikel

27
feb

Omloop Het Nieuwsblad Elite

Vlag België België 200.5 km: Ghent - Ninove
  1. Davide Ballerini Vlag Italië - Deceuninck - Quick Step
  2. Jake Stewart Vlag Verenigd Koninkrijk - Groupama - FDJ
  3. Sep Vanmarcke Vlag België - Israel Start-Up Nation
  4. Philippe Gilbert Vlag België - Lotto Soudal