WorldTeam Maak kennis met de Lotto Soudal youngsters: Harry Sweeny

De 22-jarige Australiër is één van de vijf jongens uit het U23-team die prof wordt bij het WorldTeam.
Algemeen 20 februari 2021

Met de start van het nieuwe wielerseizoen verwelkomt Lotto Soudal enkele nieuwe gezichten bij het team. Onder hen ook vijf jongens die na een verblijf bij het U23-team prof worden bij het WorldTeam. Eén van hen is Harry Sweeny. Tijd om kennis te maken met de 22-jarige renner uit Queensland, Australië.

“Australië verlaten om je wielerdroom na te jagen is zeker niet vanzelfsprekend”, begint Harry Sweeny. “Je volledige familie, je vrienden, vriendin,… achterlaten is zeker iets dat Europese profwielrenners niet hoeven mee te maken. Soms is het echt moeilijk en het is iets dat nooit went. Het helpt natuurlijk dat je in Europa een specifiek doel voor ogen hebt.”

Momenteel leeft en traint Sweeny in het zuiden van Frankrijk. “Ik verblijf in een leuk appartement in Nice, een ongelooflijke omgeving vind ik. Van alle plekken die ik in Europa al bezocht, leunt Nice het dichtst aan tegen Australië. Met het strand vlakbij en de bergen binnen handbereik is het echt een perfecte plek. De zon is ook bijna altijd van de partij, dus de trainingsomstandigheden zijn ideaal. Het ziet er goed uit voor komend seizoen.”

Sweeny is geen onbekende bij Lotto Soudal. De Australiër vertoefde vorig jaar in het U23-team onder leiding van Kurt Van de Wouwer en maakte indruk met onder meer een overwinning in Il Piccolo Lombardia, de belofteversie van de Ronde van Lombardije. 

“De overgang naar het WorldTeam verliep enorm vlot”, zegt Harry Sweeny. “Ik kende al heel wat stafleden en ook het materiaal bleef hetzelfde. Dat maakt het natuurlijk makkelijker om jezelf te integreren binnen het team. Zo ken ik ook al enkele renners want met Caleb Ewan trainde ik al geregeld in Australië. Het voelt bijna alsof ik helemaal niet van team ben veranderd en het voelt ook fantastisch om samen met enkele ploegmaats van het Lotto Soudal U23-team die stap te kunnen zetten.”

“De winst in Il Piccolo Lombardia was zeker hét hoogtepunt van vorig seizoen. Bij de profs zullen koersen als de Ronde van Lombardije misschien een tikkeltje te zwaar zijn, maar ik hou echt van de eendagskoersen waarbij de wedstrijd geen moment stilvalt. Ik hoop een veelzijdige renner te worden, maar daarnaast ook een essentieel onderdeel van Caleb’s leadout. Ik kan niet wachten om mijn kwaliteiten als renner verder te ontdekken. Ik denk dat ik ook in de klassiekers mijn mannetje kan staan, wedstrijden als de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix zouden me in de toekomst moeten liggen. Maar ik hoop ook koersen als de Ardense klassiekers te ontdekken, al was het maar om te zien waar mijn plafond zich bevindt.”

Na een start als triatleet zal Sweeny binnenkort zijn eerste kilometers als professioneel wielrenner rijden in de UAE Tour, de eerste WorldTour-wedstrijd op de kalender.

“De weg naar mijn profcarrière is eigenlijk bijzonder”, vertelt Harry Sweeny. “Ik begon als triatleet en mijn eerste wegseizoen was pas in 2015. Toen sloot ik me aan bij het wielerprogramma van het lokale sportinstituut. Sindsdien heb ik stap voor stap progressie geboekt en ben ik uiteindelijk de renner geworden die ik vandaag ben. Ik voel me dan ook volledig klaar om mijn profcarrière aan te vatten”, besluit de 22-jarige Australiër.

 

In dit artikel