WorldTeam Stefano Oldani: “Lotto Soudal heeft de juiste keuze gemaakt door veel jongeren aan te trekken.”

De 23-jarige Italiaan spreekt over zijn goede start van het seizoen.
Algemeen 17 februari 2021

Wat een seizoensbegin voor Stefano Oldani en Filippo Conca, het Italiaanse duo van Lotto Soudal. In de Ster van Bessèges toonde Oldani zich van goudwaarde voor Tim Wellens. In de Tour de la Provence pakte de 23-jarige Milanees dan weer een mooie ereplaats in een sprint bergop. Filippo Conca - Oldani’s kamergenoot tijdens de Tour de la Provence - nam in zijn eerste wedstrijd bij de profs meteen de bergtrui mee naar huis.

“En zeggen dat ik allesbehalve een goede winter achter de rug heb”, zo vertelt Stefano Oldani. “De weersomstandigheden in Italië waren echt niet goed. Mijn voorbereiding was dus maar zozo, en toch sta ik er meteen. Dat geeft vertrouwen voor wat nog komen moet.”

“In de Provence maakte mijn 8ste plaats in Manosque me wel erg blij. Ik moest eigenlijk bij Philippe Gilbert blijven en de sprint voor hem aantrekken, maar plots was hij verdwenen door de val van Alaphilippe. Ik heb dan maar zelf gesprint en dat viel dus goed mee, zeker gezien het sterke deelnemersveld daar. Ik moet eerlijk bekennen dat ik na zo’n klim nooit eerder gesprint had voor een overwinning. Het was een primeur dus. Dit smaakt naar meer.” 

Stefano Oldani, die vorig jaar prof werd bij Lotto Soudal, voelt zich duidelijk in zijn sas bij het vernieuwde en fel verjongde Belgische WorldTeam.

“De afgelopen seizoenen hebben aangetoond dat veel jongeren er meteen staan en meekunnen op het allerhoogste niveau. Ik vind dat Lotto Soudal echt de juiste keuze gemaakt heeft om veel jongeren aan te trekken. Ook al op trainingskamp zag ik dat ze allen veel potentieel hebben. We stelen ook allemaal met onze ogen. Ik heb echt het gevoel dat ik hier aan de Harvard Universiteit studeer. We leren zo veel van Phil, Tim en John. Ik heb ook een speciale band met Philippe Gilbert. We zitten op dezelfde lijn. Hij is een echte kampioen, niet enkel in de koers, maar ook als mens. In koers probeer ik altijd zo lang mogelijk bij hem te blijven. Het gekke is dat ik hem al volgde van toen ik zelf nog een jongetje was en nu rijd ik met hem in dezelfde ploeg en delen we zo veel.”

(Lees verder onder de foto.)

Stefano Oldani’s eerste doel van het seizoen wordt Milaan-Sanremo. Niet voor zichzelf, wel in dienst van Philippe Gilbert. Daarna wenkt de Ronde van Italië.

“Vorig jaar was ik al goed daar. Ik heb mezelf daar toch ook verrast door twee keer in de top tien te rijden. Dit seizoen wil ik beter doen. Ik ben geen topsprinter, maar ik ben wel erg snel in een sprint met een kleinere groep en het mag dus ook wat bergop. In de Ronde van de Toekomst finishte ik toch ook al eens derde na een klim van drie kilometer. Toen moest ik enkel de duimen leggen voor de huidige Ineos-renners Hayter en Pidcock. Ik kies mijn ritjes nog wel uit in de Giro, we zien nog wel waar ik mijn kans zal grijpen.”

Foto: Photo News

In dit artikel