WorldTeam Maak kennis met de Lotto Soudal youngsters: Xandres Vervloesem

Xandres is met zijn 20 jaar de jongste renner binnen het WorldTeam.
Algemeen 15 februari 2021

Met de start van het nieuwe wielerseizoen verwelkomt Lotto Soudal ook enkele nieuwkomers bij de ploeg. Onder hen ook vijf jongens die het Lotto Soudal U23-team inruilen voor het WorldTeam. Zo ook de 20-jarige Xandres Vervloesem, die in 2021 zijn eerste jaar als professioneel wielrenner ingaat.

Xandres Vervloesem: “Prof worden op mijn twintigste had ik helemaal niet verwacht. Als eerstejaarsbelofte had ik door gezondheidsproblemen heel weinig koersdagen. Het jaar daarna kreeg ik bij het U23-team van Kurt Van de Wouwer de kans en het vertrouwen om mezelf verder te ontwikkelen. Met het mindere eerste jaar als belofte dacht ik toch enkele jaren tijd nodig te hebben om te groeien, maar de zomer van 2020 bracht alles in een stroomversnelling.”

In september 2020 wist Vervloesem namelijk de Ronde de l’Isard - een prestigieuze beloftenwedstrijd voor klimmers – op zijn naam te schrijven.

“Mede door de coronacrisis kreeg ik vorig jaar de tijd om de conditie rustig op te bouwen, goed te trainen, maar vooral te genieten van het fietsen. Dat was voor mij de perfecte manier om progressie te boeken. In de aanloop naar de zomer wist ik eigenlijk nog niet zo goed op welk conditioneel niveau ik me bevond. De benen voelden – mede dankzij een buitenlandse stage – wel goed aan, maar het was toch nog steeds koffiedik kijken. Zo kwam het er tijdens de Tour de Savoie Mont Blanc nog niet helemaal uit, maar in de Ronde de l’Isard wel”, vertelt Vervloesem.

(Lees verder onder de foto.)

Vervloesem ziet als jonge renner heel wat voordelen om in een vertrouwde omgeving prof te kunnen worden en blikt alvast even vooruit naar de toekomst.

Xandres Vervloesem: “De keuze voor het WorldTeam van Lotto Soudal was een bewuste beslissing. Na een jaartje in een buitenlandse ploeg, besefte ik dat het voor mij belangrijk is om vaak thuis, in een vertrouwde omgeving te zijn. Dat ik binnen Lotto Soudal omringd ben door heel wat Belgische renners en stafleden geeft me gemoedsrust. Op jonge leeftijd twijfel je nog iets meer aan jezelf, en dan vind ik het belangrijk om binnen de comfortzone te blijven. Er heerst ook een enorm familiale sfeer binnen de ploeg, wat de integratie in het team toch wat eenvoudiger maakt.”

“Ondanks de eindoverwinning in de Ronde de l’Isard beschouw ik mezelf niet als een pure klimmer. Ik moet het meer hebben van een gelijkmatig tempo. Bij de beloften kon ik bergop mijn mannetje staan, maar die extra versnelling heb ik voorlopig nog niet in huis. Daarom wil ik de komende seizoenen op zoveel mogelijk vlakken progressie maken en me niet enkel tot klimmen beperken. Daarnaast hoop ik natuurlijk de ploeg goed van dienst te zijn. Voorlopig horen daar nog geen persoonlijke ambities bij”, besluit Vervloesem.

Foto: Photo News.

In dit artikel