WorldTeam Filippo Conca wint bergtrui na sterk profdebuut in Tour de la Provence

De 22-jarige Italiaan kan terugblikken op een meer dan geslaagd debuut in Lotto Soudal-tenue.
Race 14 februari 2021

Aan het eind van de Tour de la Provence - zijn eerste wedstrijd als prof - neemt Lotto Soudal-renner Filippo Conca meteen de bergtrui mee naar huis. De 22-jarige Italiaan nam aan het eind van etappe drie de trui over van Lilian Calmejane, die na een valpartij de wedstrijd noodgedwongen moest verlaten. Tijdens de slotetappe kwam de Noor Leknessund nog op gelijke hoogte in het bergklassement, maar de passage op een beklimming van tweede categorie in rit twee gaf uiteindelijk de doorslag. Zo zal Conca zijn eerste wedstrijd als prof niet snel vergeten.

“Ik wilde graag deel uitmaken van de vroege vlucht om op die manier de bergtrui veilig te stellen”, begint Filippo Conca. “Maar tijdens de eerste vijftig kilometer van de wedstrijd ging het er snoeihard aan toe en was het moeilijk om een ontsnapping op poten te zetten. Uiteindelijk kwam er dan toch een kopgroep van vier tot stand, maar gelukkig vormde er niemand een gevaar voor mijn bolletjestrui. Toen heb ik de knop omgedraaid en de ploeg bijgestaan in de finale.”

Filippo Conca is uiteraard in de wolken met het binnenhalen van de bergtrui. Voor de Italiaan is het een droomdebuut in de kleuren van Lotto Soudal.

Filippo Conca: “Ik voel me echt goed binnen Lotto Soudal. Er zijn heel wat jonge renners en daarnaast is het fantastisch om bij te leren van de meer ervaren kopmannen. Ik weet nog niet precies welk type renner ik ben, maar een klimmer ben ik sowieso niet, ondanks die dubbele vijfde plaats in de Giro d’Italia U23. Mezelf omvormen tot klimmer vind ik nu wat te laat, want daarvoor zou ik veel gewicht, maar ook spierkracht moeten verliezen. Laat me maar dan iets minder sterk zijn in het hooggebergte en nuttiger op andere terreinen.”

De Italiaan beoogt dan ook eerder een carrière als aanvaller.

Filippo Conca: “Velen hebben aan de start van hun profcarrière de droom om bijvoorbeeld een klassieker of een Grote Ronde te winnen. Ik zie mezelf eerder evolueren naar een type ‘baroudeur’ zoals mijn landgenoot De Marchi of ploegmaat De Gendt. Meegaan in ontsnappingen, maar me daarnaast ook nuttig maken voor de ploeg, dat lijkt me wel iets.”

“Na een dipje in het Italiaanse wielrennen staat er een nieuwe generatie jongeren klaar om de fakkel over te nemen. Met jongens als Aleotti, Battistella, Covi en ploeggenoot Oldani is er een goede generatie jonge Italiaanse wielrenners op komst. De toekomst van het Italiaanse wielrennen ziet er dus rooskleurig uit”, concludeert Filippo Conca

De overwinning in de slotetappe ging naar Phil Bauhaus. John Degenkolb finishte op een vijfde plek en is tevreden met zijn vormpeil in de aanloop naar het klassieke voorjaar.

John Degenkolb: “Het was een mooie dag voor ons. We hebben de bergtrui van Filippo Conca veiliggesteld en hebben daarnaast een mooie teamprestatie geleverd in de opbouw naar de sprint. We hadden een goed plan en dat draaide uiteindelijk ook vrij goed uit. Het was een vrij technische aankomst, maar we konden ons goed handhaven vooraan. Ik zat echter iets te ver om mee te sprinten voor winst, maar ik ben tevreden met de top vijf. Ik voel me beter met de dag, zelfs na enkele intense koersdagen. Dat belooft voor de komende periode. Op naar Kuurne-Brussel-Kuurne, vanaf dan komt er voor mij een belangrijke periode aan.”

Foto: Photo News

In dit artikel

11 feb 14 feb

Tour de la Provence

Vlag Frankrijk Frankrijk 674,1 km
  1. Iván Ramiro Sosa Vlag Colombia 17H 21' 00" INEOS Grenadiers
  2. Egan Bernal Vlag Colombia 17H 21' 18" INEOS Grenadiers
  3. Julian Alaphilippe Vlag Frankrijk 17H 21' 19" Deceuninck - Quick Step