WorldTeam Lotto Soudal kleurt tweede etappe Tour de la Provence

Neoprof Filippo Conca trekt ten aanval, ook Florian Vermeersch toont zich.
Race 12 februari 2021

In etappe twee van de Tour de la Provence koos Lotto Soudal volop voor de aanval. Al snel na de start in Cassis vormde zich een vroege vlucht met daarbij Lotto Soudal-neoprof Filippo Conca. De jonge Italiaan voelde zich duidelijk goed, want op een veertigtal kilometer van de meet liet hij zijn medevluchters achter. Conca liet een sterke indruk na en hield lang stand, maar werd op vijftien kilometer opnieuw ingelopen door een jagend peloton.

“Ik merkte op dat het peloton al vrij dicht kwam, dus besloot ik aan te vallen”, vertelt Filippo Conca. “Met nog veertig kilometer te gaan, reed ik al vrij dicht tegen de limiet aan. Jammer genoeg werd ik op vijftien kilometer van de meet opnieuw gegrepen. Een mogelijke ritoverwinning is nooit in me opgekomen, daarvoor was mijn voorsprong te beperkt.”

Na Filippo Conca was het de beurt aan Florian Vermeersch, die samen met de Amerikaan Jorgenson op tien kilometer van de meet het hazenpad koos en een sprint bergop probeerde te ontlopen.

Florian Vermeersch: “Uiteraard beschermden we in eerste instantie de ontsnapping van Filippo Conca, maar op de top van de laatste beklimming werd hij ingelopen. Na de afdaling achtte ik mijn moment gekomen om zelf iets te proberen. Ik kon het rekken tot aan de voet van de hellende aankomst, maar door de strakke controle in het peloton was het onbegonnen werk om voorop te blijven.”

Op anderhalve kilometer van de meet werd Philippe Gilbert opgehouden door een valpartij, waardoor de Belg niet kon meesprinten om de overwinning.

Philippe Gilbert: “Ik zat uitstekend gepositioneerd in de finale, maar jammer genoeg moest ik het voetpad gebruiken om de valpartij van Alaphilippe te ontwijken. Daardoor verloor ik heel wat snelheid en zag ik de kans op een mooi resultaat door mijn vingers glippen. Ik ben dan ook teleurgesteld omdat de finish echt iets voor mij was en ook de benen voelden goed.”

Een andere jonge Italiaan, Stefano Oldani, wist aan het eind nog een achtste plek in de daguitslag te bemachtigen. Zijn landgenoot Ballerini sprintte naar een tweede opeenvolgende ritzege. Tim Wellens kende geen te beste dag, "Slechte benen vandaag", zo vertelde de Lotto Soudal-renner.

“Ik zou Philippe Gilbert lanceren voor de sprint, maar door de val van Alaphilippe werd dat plan verstoord. Uiteindelijk kon ik zelf nog een achtste plaats behalen”, aldus Stefano Oldani.

In dit artikel

11 feb 14 feb

Tour de la Provence

Vlag Frankrijk Frankrijk 674,1 km
  1. Iván Ramiro Sosa Vlag Colombia 17H 21' 00" INEOS Grenadiers
  2. Egan Bernal Vlag Colombia 17H 21' 18" INEOS Grenadiers
  3. Julian Alaphilippe Vlag Frankrijk 17H 21' 19" Deceuninck - Quick Step