ProTeam Maak kennis met de Lotto Soudal youngsters: Kamil Małecki

De 25-jarige Pool vertelt over zijn weg naar herstel na bekkenbreuk.
Algemeen 09 februari 2021

Met de start van het nieuwe wielerseizoen verwelkomt Lotto Soudal ook enkele nieuwe gezichten bij het team. Voor de 25-jarige Kamil Małecki is het niet de start waarop hij had gehoopt, want door een val op training brak de Pool zijn bekken en sleutelbeen. Na een verblijf van twee maanden in het ziekenhuis, keerde Kamil recent opnieuw huiswaarts, waar hij hard werkt aan zijn comeback. Een gesprek met de jonge Pool over zijn weg naar herstel, zijn uitstekende wielerseizoen 2020 en zijn ambities voor de komende jaren bij Lotto Soudal.

Het is uiteraard niet de start van mijn tijd bij Lotto Soudal waarop ik had gehoopt”, begint Kamil MaÅ‚ecki. “Na een korte break hervatte ik in november opnieuw de trainingen, maar al snel sloeg het noodlot toe en bezorgde een valpartij me een gebroken bekken en sleutelbeen. Het maakte me verdrietig want ik keek er erg naar uit om voor de eerste keer mijn Lotto Soudal-ploegmaats te ontmoeten tijdens de medische screenings in december.”

Ondanks deze tegenslag en een verblijf van maar liefst zestig dagen in het ziekenhuis, blijft Kamil positief en gemotiveerd voor de lange weg richting herstel. 

Kamil MaÅ‚ecki: “Het was een grote opluchting om opnieuw thuis bij mijn familie te kunnen zijn, waar mijn revalidatie echt kan beginnen. Tot dusver ben ik tevreden met het herstelproces, maar omdat mijn bekken nog niet volledig is geheeld, is het nog te vroeg om aan fietsen te denken. Momenteel mag ik nog geen kracht uitoefenen op de benen en ben ik beperkt tot het uitvoeren van kleinere oefeningen. Recent begon ik ook aan de revalidatiesessies bij de fysiotherapeut. Ik ben dus goed op weg richting volledig herstel. Mijn sleutelbeen is mooi geheeld en ik voel niet al te veel pijn meer. Ik hoop vurig dat ik in maart de fiets op kan, maar om daarvoor groen licht te krijgen, is het wachten op de volgende scan.”

Herstellen van een gebroken bekken vereist vooral heel veel rust, iets dat vrij moeilijk kan zijn voor een professionele en hypergemotiveerde profrenner als Kamil.

“In het ziekenhuis had ik heel wat tijd om handen. Ik probeerde daar dan ook maximaal gebruik van te maken om mijn Engels bij te schaven. En uiteraard is er nog altijd Netflix om de tijd te doden. Thuis besteed ik het grootste deel van mijn tijd aan dingen die anders maar enkele minuten zouden duren. Kleine zaken als naar de keuken gaan om een koffie te maken, duren nu veel langer dan normaal. Als topsporter is dat een moeilijk gegeven, want je wil gewoon naar buiten om een fietstocht te maken. Maar momenteel sta ik niet te popelen om naar buiten te gaan en risico’s te nemen, zeker aangezien er in deze tijd van het jaar veel sneeuw valt in Polen”, vertelt de 25-jarige renner van Lotto Soudal.

Małecki liet zich vorig jaar opmerken met een zesde plaats in het eindklassement van de Ronde van Polen. In de Giro maakte de Lotto Soudal-renner ook zijn Grote Ronde-debuut, waarin hij aan het eind van etappe zestien een vierde plaats in de daguitslag wist te bemachtigen.

“Vorig seizoen was erg goed, één van de beste uit mijn nog prille carrière”, gaat MaÅ‚ecki verder.  “Ik hoop dan ook dat de volgende jaren nog beter worden. Ik denk dat ik qua type meer een allrounder ben, ik verkies korte en steile beklimmingen en ik ben ook niet traag aan de meet. Daarnaast heb ik ook een voorliefde voor de klassiekers. Als belofte nam ik deel aan de Ronde van Vlaanderen (Kamil finishte vierde in 2018) en Gent-Wevelgem. Ik hou ook van rittenkoersen van een week zoals de Ronde van Polen en het zou fantastisch zijn om mijn thuiskoers ooit te winnen. Vorig jaar kon ik voor het eerst proeven van een Grote Ronde en ik merkte dat het me echt wel goed ligt. Graag zou ik dan ook in de toekomst gaan voor etappewinst.”

“Eens ik terug kan koersen, besef ik dat mijn vormpeil niet het beste zal zijn. Ik kan dan ook niet wachten om de ploegmaats aan overwinningen te helpen. Later hoop ik dan zelf enkele mooie resultaten te behalen. Dit jaar ligt de focus op zoveel mogelijk bijleren van de meer ervaren renners en hen helpen waar mogelijk. Maar laat ons eerst volop gaan voor een volledig herstel. In ieder geval zal ik er alles aan doen om sterker dan ooit terug te komen”, besluit een supergemotiveerde Kamil MaÅ‚ecki.  

In dit artikel