WorldTeam Eén jaar geleden, Matthew Holmes’ sprookje

"Het was gewoon een prachtige dag waarbij alle puzzelstukjes in elkaar vielen."
Algemeen 26 januari 2021

Exact een jaar geleden reed Lotto Soudal-renner Matthew Holmes tijdens zijn eerste WorldTour-wedstrijd naar zijn eerste overwinning als profrenner. Op 26 januari 2020 veroverde de 27-jarige Brit Willunga Hill en won hij de koninginnenrit van de Santos Tour Down Under. Het was een sprookjesachtig begin van zijn eerste maand bij Lotto Soudal, hoewel Holmes enkele dagen voordien nog sterk twijfelde of hij wel geschikt was om te koersen op het allerhoogste niveau. Matthew blikt terug op die fabelachtige ritoverwinning en kijkt ook al even vooruit richting het komende seizoen.

Matthew Holmes: “De koninginnenetappe van de Tour Down Under winnen was iets heel bijzonder. Tijdens de eerste ritten had ik het echt moeilijk en de benen waren niet zo goed als ik had gehoopt. Ik dacht er zelfs even aan om op te geven. Aan de vooravond van de laatste etappe ging ik samen met mijn ouders iets eten en vertelde ik hen dat ik sterk twijfelde of koersen op WorldTour-niveau wel iets voor mij was. Het was echt puur toeval dat ze beiden in Australië waren, want ze hadden de trip al geboekt zelfs voor ik bij Lotto Soudal tekende.”

“De slotetappe met aankomst op Willunga Hill was niet echt iets voor Caleb Ewan, dus kozen we voor het offensief. Ik voelde me vrij goed en geraakte relatief eenvoudig in een grote ontsnapping. Willunga Hill stond twee keer op het programma en tijdens de eerste beklimming dacht ik nog steeds dat ik gelost zou worden. Maar tijdens de tweede en laatste keer besefte ik plots dat ik de sterkste van de groep was. Toen pas drong het tot me door dat - als we konden voorop blijven - ik een grote kans zou maken op de zege. Ik wist dat Richie Porte ons vrij snel zou inhalen, maar toen hij me effectief te pakken kreeg, was het moeilijkste deel van de beklimming gelukkig al achter de rug. Wanneer men mij vertelde dat Richie op komst was, voelde ik me zegezeker. Ik kon namelijk in zijn wiel blijven en voor de sprint zou hij niet veel meer over hebben, aangezien hij net een enorm grote kloof had gedicht. Het was gewoon een prachtige dag waarbij alle puzzelstukjes in elkaar vielen. Het feit dat mijn ouders me opwachtten aan de aankomst was een extra hoogtepunt.”

(Lees verder onder de foto.)

Voor Holmes was het een gedroomde start van zijn eerste seizoen bij het Lotto Soudal WorldTeam, maar de Brit hield beide voeten stevig op de grond en bleef hard werken voor de wedstrijden die volgden.

“De etappezege in de Tour Down Under zorgde natuurlijk voor een enorme vertrouwensboost, maar daarnaast veranderde er eigenlijk niet zo heel veel. Ik had natuurlijk meteen naam gemaakt, maar ik bleef even hard trainen en ik gaf het beste van mezelf in iedere koers. Het afgelopen seizoen verliep eigenlijk perfect voor mij. Hoewel de koerskalender serieus werd ingekort, was het nog steeds meer dan toen ik in Groot-Brittannië koerste. In zekere zin heeft dat heel goed uitgepakt en was het een fijne kennismaking met de zwaardere koersen. Ik vind het alleen jammer dat ik die bewuste Giro-etappe niet won (Holmes finishte als derde in de achtste etappe van de Giro d’Italia 2020), maar toch ben ik zeer tevreden, want ik kon het seizoen afsluiten met een overwinning achter mijn naam. Daarnaast proefde ik van mijn eerste Grote Ronde en ik kijk er dan ook naar uit om ook dit jaar volop voor een ritzege te gaan.”

Helaas kon Holmes niet naar Spanje afreizen om er zijn ploegmaats te vergezellen tijdens de trainingsstage. De Brit bleef echter gemotiveerd om hard te trainen voor het aankomende seizoen.

“Momenteel is Groot-Brittannië opnieuw in volledige lockdown en werd er door de Spaanse overheid beslist dat Britten niet naar Spanje mogen reizen. Gelukkig mag ik wel nog buiten trainen, maar met heel wat sneeuw en ijs zijn de trainingsomstandigheden niet ideaal. Ik train ook hard, maar fietsen onder de Spaanse zon is natuurlijk nog dat tikkeltje anders. Gelukkig komt er nu wat extra tijd vrij om aan het huis te werken dat we vorig jaar kochten”, besluit Matthew Holmes met een knipoog.

Herbeleef de etappeoverwinning van Matthew Holmes op Willunga Hill in de video hieronder.

Helaas, je hebt de cookies voor het tonen van externe inhoud niet aanvaard. Wil je toch weten wat hier te zien is? Pas dan je voorkeuren aan in onze cookieverklaring.

In dit artikel