WorldTeam Maak kennis met de Lotto Soudal youngsters: Filippo Conca

"Ik voelde mij onmiddellijk thuis bij Lotto Soudal."
Algemeen 19 januari 2021

Met het nieuwe wielerseizoen in aantocht verwelkomt Lotto Soudal enkele nieuwe renners bij het team. Eén van hen is de 22-jarige Italiaan Filippo Conca, die bij Lotto Soudal zijn eerste jaar als prof zal aanvatten. Conca, die in Bellano – een klein dorpje aan het Comomeer – woont, praat over zijn eerste indrukken bij Lotto Soudal en over zijn ambities voor de komende jaren. Tijd om kennis te maken met Filippo Conca!

Filippo Conca: “Ik heb het geluk om de omgeving van de Ronde van Lombardije mijn trainingsparcours te noemen. Legendarische hellingen zoals de Madonna del Ghisallo of de Muro di Sormano ken ik dan ook als mijn broekzak. Het geeft me altijd een speciaal gevoel om te kunnen trainen op deze beklimmingen. Daarnaast zijn er vlakbij waar ik woon ook enkele beklimmingen tot wel twintig kilometer lang.”

Als belofterenner finishte Conca twee keer vijfde in het algemeen klassement van de Giro d’Italia U23, één van de meest prestigieuze wedstrijden op de beloftenkalender.

Filippo Conca: “Hoewel ik in 2019 en 2020 vijfde eindigde in de Giro d’Italia U23, beschouw ik mezelf niet als een pure klimmer. Ik ben vrij groot en met een gewicht van boven 70 kilogram behoor ik niet tot de lichtgewichten van het peloton. Het niveau van de klimmers in de U23-categorie is al hoog, dus wordt het nog moeilijker om mijn mannetje te staan tussen de profs. Maar natuurlijk hoop ik tijdens de komende jaren zoveel mogelijk over mezelf te leren en mijn sterktes verder te ontdekken.”

Tijdens de trainingsstage in Spanje, waar Lotto Soudal in drie verschillende groepen traint, kan de 22-jarige Italiaan heel wat ervaring opdoen met zijn eerste seizoen als professioneel wielrenner in zicht.

Filippo Conca: “Ik voelde mij onmiddellijk thuis bij Lotto Soudal. Het is een bijzonder gevoel om naast renners als Caleb Ewan te fietsen tijdens de trainingsstage. Ik probeer zo veel mogelijk op te steken van de meer ervaren renners en dat wordt ook meteen mijn belangrijkste doel voor het komende jaar. Samen met mij worden ook nog heel wat andere renners prof bij Lotto Soudal dit seizoen. Ik koerste al vaak tegen enkelen van hen en het voelt goed om samen de stap richting het professionele wielrennen te zetten. Hopelijk kunnen we samen heel wat mooie dingen laten zien in de toekomst.”

“Toen ik de kans kreeg om bij Lotto Soudal prof te worden, heb ik deze dan ook met beide handen gegrepen. Het ultieme doel is om aan de start te staan van de Giro d’Italia en er later in mijn carrière ook een rit te winnen. Als Italiaan is het één van de mooiste prestaties om te verwezenlijken.”

Conca concentreert zich niet alleen op zijn professionele wielercarrière, maar denkt ook al vooruit. De Italiaan hervatte namelijk zijn studies.

Filippo Conca: “De voorbije jaren heb ik mijn studies Economie aan de UniECampus vlakbij Como op pauze gezet om me volop te kunnen concentreren op mijn wielercarrière. Nu kan ik mijn tijd iets beter indelen om mijn studies verder te zetten. Daarnaast is er ook geen druk om mijn studies zo snel mogelijk af te werken en het is ook een leuke afleiding naast het wielrennen.”

 

In dit artikel