WorldTeam Tweede Vueltaritzege voor Tim Wellens

Wellens, sterk en slim, rijdt naar zijn vierde winst in een grote ronde.
Race 04 november 2020

De veertiende rit in de Ronde van Spanje was meteen Tim Wellens’ tweede ritzege daar. In Galicië, na 205 kilometer tussen Lugo en Ourense, klopte Wellens Michael Woods, ZdenÄ›k Štybar en drie anderen in een spurt bergop. De finish lag na een klim van zowat twee kilometer. De zes waren overblijvers van een vroege vlucht van zeven renners die tot stand kwam na 40 km wedstrijd. Drie beklimmingen van derde categorie, en geen meter vlak, nodigden uit om aan te vallen in deze veertiende rit.

Ons doel was om in deze Vuelta op zijn minst een etappe te winnen, maar na mijn overwinning in Sabiñánigo, in rit 5, wilden we uiteraard meer. Ik wist dat de rit van vandaag me erg goed moest liggen. Ik keek al lang uit naar deze etappe. Uiteraard is willen en kunnen een andere zaak. Je moet in de juiste ontsnapping terecht komen en ook over de goede benen beschikken. Vandaag verliep alles gelukkig volgens het boekje", zo vertelt Tim Wellens.

Het was allesbehalve een makkelijke overwinning. We moesten echt koersen om eindelijk in de juiste ontsnapping terecht te komen. Mijn medevluchters waren ook nog sterke renners. We hielden er de hele dag een echt wel stevig tempo op na. In de afdaling van de laatste klim waren we weg met zijn drieën. Ik dacht dat we zouden vooruit blijven, maar drie anderen kwamen terug.”

Woods viel inderdaad aan op 2,5 kilometer van de top van de laatste klim, de Alto de Abelaira. Périchon moest eraf en Soler, Štybar en Wellens gingen er vandoor. Uiteindelijk zouden Dylan van Baarle, Woods and Thymen Arensman nog aansluiten op 1,3 km van het einde. Een sprint bergop zou beslissen over de zege.

Ook de Canadees Woods was op zoek naar zijn tweede ritwinst. Hij gaf alles op 700 meter van de streep, maar Wellens had genoeg overschot om te antwoorden en nam resoluut de leiding op 400 meter van het einde. Niemand kwam nog over Tim Wellens.

Ik wist dat ik op die laatste klim als eerste de laatste bocht moest ingaan”, besloot Tim Wellens. “Ik voelde Woods naderen in mijn wiel, maar gelukkig was daar, sneller dan ik dacht, de verlossende aankomstlijn. De hele dag had ik nochtans het gevoel dat Dylan van Baarle de te kloppen man zou zijn, maar naarmate we meer klommen kreeg ik meer schrik van Soler, en zeker van Woods, omdat die aankomst bergop lag. Daarom ook dat ik de sprint als eerste wou aangaan. Een tactische keuze, maar de juiste…

Voor Tim Wellens, die onlangs zijn contract met Lotto Soudal verlengde tot einde 2022, betekent deze overwinning zijn vierde zege in een grote ronde.