ProTeam Lotto Soudal versterkt zijn Performance Department

Maxime Monfort wordt vanaf 2021 Performance Manager van het team. Hij volgt Kevin De Weert op.
Algemeen 18 augustus 2020

Enkele verschuivingen binnen het management van de Belgische WorldTour-ploeg Lotto Soudal moeten ertoe leiden dat het Performance Department, waarin de afgelopen jaren al fors geïnvesteerd werd, en dat zijn vruchten inmiddels heeft afgeworpen, nóg sterker uitgebouwd wordt. Maxime Monfort wordt vanaf 2021 Performance Manager van het team. Hij volgt Kevin De Weert op. Die heeft beslist zijn huidige overeenkomst niet te verlengen.

Al in 2019 hebben we bewezen dat Lotto Soudal wereldtop is als het gaat om ondermeer materiaalinnovatie en trainingsbegeleiding. Onze ambitie blijft alleen maar groeien”, zo vertelt Lotto Soudal General Manager John Lelangue. “Het behalen van het werelduurrecord door Victor Campenaerts is de beste illustratie hiervan. Zonder het talent, het professionalisme en de gedrevenheid van Victor was dat record er nooit gekomen, maar de ondersteuning vanuit het Performance Department van onze ploeg was even cruciaal. We hebben intussen gezien hoe groot de rol is van een Performance Manager in het geheel van de ploeg. Onze ploegleiding bestaat uit een mix van ervaren en jonge sportdirecteurs en dat werkt. Onze wetenschapper daartussen is het ideale verbindingspunt. Onze renners hoeven enkel nog te denken aan fietsen. De balans na vorig seizoen zegt genoeg: 23 UCI-overwinningen, waaronder vier ritten in de Tour. De enige WorldTour-ploeg met echte Belgische verankering doet het dus erg goed. De doorgevoerde veranderingen naar meer professionele structuur in de ploeg renderen. We gaan het roer daarom niet omgooien. Integendeel. Performance is en blijft van groot belang binnen ons team. We hadden dit graag nog verder uitgebouwd in samenwerking met Kevin maar samen zijn we niet tot een constructieve overeenkomst gekomen die voor iedereen goed zat. Om het belang van ons Performance Department te onderstrepen trokken we met Maxime Monfort een zeer sterke opvolger aan die verder zal bouwen op de sterke basis die er reeds is.”

Maxime Monfort (37) werd begin dit seizoen ploegleider bij Lotto Soudal, het team waarin hij zijn 16-jarige profcarrière beëindigde. Als renner was hij meer dan een trouwe teamspeler. Monfort werd kampioen van België tijdrijden, won enkele rittenkoersen en finishte vijfde in de Ronde van Spanje. Op het einde van zijn loopbaan behaalde hij zijn trainersdiploma.

Maxime kent ons huis door en door, nu al voor het zevende seizoen op rij. Dat is al een enorm pluspunt. Bovendien brengt hij ervaring mee van zijn eerdere ploegen, zoals HTC-Columbia en Leopard-Trek, teams waar performance hoog in het vaandel stond. Maxime zal nauw samenwerken met onze medische staf onder leiding van Jens De Decker en met Energy Lab. Ook voeding en mental coaching zijn immers steeds belangrijker in topsport. Elk detail telt. Onze internationale ambities zijn hoog en onze renners gaan voor mekaar door het vuur. De toekomst ziet er best goed uit”, zo besluit John Lelangue.