WorldTour

Derde bolletjestrui voor De Gendt in Parijs-Nice

17/03/2019

Thomas De Gendt heeft vandaag tijdens de slotetappe van Parijs-Nice de eindoverwinning in het bergklassement veiliggesteld. De Lotto Soudal-renner sprokkelde op de eerste twee hellingen van de dag nog wat extra punten waardoor hij zich finaal verzekerde van de bolletjestrui. Na 2015 en 2018 is het voor De Gendt zijn derde bergtrui aan het einde van de Koers naar de Zon. De laatste etappe werd gewonnen door Ion Izagirre, Egan Bernal gaf de leiding in het algemeen klassement niet meer uit handen.

Thomas De Gendt begon met een voorgift van 21 punten op zijn voornaamste belager De Marchi aan de korte maar spektakelrijke slotetappe. Vrijwel meteen na de start liep de weg omhoog richting de in totaal zes beklimmingen in het hinterland van Nice. Op de Côte de Levens - de eerste helling van de dag - pakte De Gendt meteen de volle buit. Op de tweede beklimming kwam de Belgische Lotto Soudal-renner als tweede boven en sprokkelde zo nog vijf punten. De Marchi mengde zich niet meer in de debatten en zo verzekerde De Gendt zich even later van zijn derde bergtrui in Parijs-Nice.

Thomas De Gendt: “Ik moest maar één renner in het oog houden vandaag en dat maakte de wedstrijd net iets makkelijker. De Marchi maakte deel uit van de grote kopgroep, maar uiteindelijk leverde hij geen felle strijd meer. Het werd een sprint richting de voet van de eerste beklimming. Ik begon in een vrij goede positie en toen had ik nog een zestal kilometer de tijd om op te schuiven, wat me ook is gelukt. Toen ik daar de volle buit nam, moest er al veel gebeuren om de trui alsnog uit handen te geven.”

“Ik had nog graag geprobeerd voor de ritzege te strijden, maar mijn benen voelden - vooral door de rit van gisteren - al vrij zwaar aan. Mijn mentale finish lag vandaag op de top van de derde helling. De vierde beklimming is net iets te lastig voor mij. Toen besloot ik om in de mate van het mogelijke al wat te recupereren richting de vele wedstrijden die er voor mij nog aankomen. Ik denk dat we binnen Lotto Soudal mogen spreken van een geslaagde Parijs-Nice, maar evengoed winnen we drie etappes. Mijn volgende wedstrijd wordt de Ronde van Catalonië, waar er nog iets meer ritten zijn die me goed liggen. Maar nu eerst even tijd voor recuperatie.”

Partners

X