Ladies

De Lotto Soudal Ladies verwelkomen Lone Meertens in 2020

31/10/2019

Lone Meertens zal volgend jaar deel uitmaken van het Lotto Soudal Ladies team. De 21-jarige Belgische heeft een triatlonverleden, maar koos ondertussen voluit voor het wielrennen. De voorbije twee jaar reed de studente burgerlijk ingenieur bij Keukens Redant. Afgelopen seizoen behaalde Lone onder meer twee keer een topvijftienplaats in een etappe van de Tsjechische rittenkoers Gracia Orlov√°, waar ze de 20ste plaats behaalde in het eindklassement. Een eerste kennismaking met deze nieuwkomer.

Lone Meertens: “Er zijn verschillende factoren die een rol gespeeld hebben in mijn keuze om met triatlon te stoppen en te beginnen wielrennen. Zo had ik tijdens wedstrijden vaak te kampen met maagklachten en was het moeilijk om triatlon te combineren met mijn studies. Ik haalde niet meer het niveau dat ik wilde halen. Mijn broer deed al aan wielrennen en in 2017 nam ik ook eens deel aan een wedstrijd om te kijken hoe dat zou gaan. De wedstrijd vond plaats bij een temperatuur van 40 graden. Bij een triatlon zou ik dan veel last gehad hebben van maagklachten, maar dat was niet het geval. Ondanks de hitte ging het zelfs heel vlot en amuseerde ik me. En zo maakte ik de overstap van triatlon naar wielrennen.”

“In triatlon deed ik de sprintafstand. Dat is 750 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer lopen. Fietsen gebeurt in groep en je mag stayeren. Het is het minst bepalende onderdeel in de sprinttriatlon. En dat vond ik eigenlijk jammer. De overstap naar wielrennen is geen evidentie. De afstand is om te beginnen al een heel groot verschil. Ik moet nog aan mijn uithouding en kracht werken. Dat zal ik deze winter doen met Lieselot Decroix die sinds dit seizoen mijn trainster is. Gezien de duur van de wedstrijden moet ik ook nog beter leren om voldoende te eten en te drinken in koers.”

“Een ander aspect waaraan ik in de toekomst wil werken is mijn parcourskennis. Ik houd van lastigere wedstrijden. Met de Belgische ploeg reed ik al in Tsjechi√ę en daar ontdekte ik dat ik graag bergop rijd. De Waalse klassiekers heb ik nog niet kunnen rijden met mijn huidige team en dat zijn wel wedstrijden waar ik naar uitkijk. Sowieso moet ik mezelf nog verder ontdekken als renster en het zal gaandeweg duidelijker worden wat mijn specialiteiten zijn.”

Fietsen is het minst bepalende onderdeel in de sprinttriatlon. Ik moet deze winter werken aan mijn uithouding.

Lone Meertens: “Lotto Soudal rijdt een heel mooi programma en dat is belangrijk geweest in mijn keuze voor deze ploeg. Ik ben heel blij met deze overstap. Het voorbije jaar had ik nodig om ervaring op te doen, maar nu ben ik klaar om de stap te zetten naar een UCI-team. Ik ken al enkele rensters, zoals Julie Van De Velde en Jesse Vandenbulcke. Bovendien is er een zeer professionele omkadering. Ik zal aan het eind van volgend seizoen tevreden zijn als ik weer een stap vooruit gezet heb en als ik voel dat ik een meerwaarde ben geweest voor het team.”

“Momenteel zit ik in het laatste bachelorjaar van mijn studies burgerlijk ingenieur. Daarna volgen nog twee masterjaren. Ik neem dit jaar minder studiepunten op omdat ik mijn kans bij Lotto Soudal wil grijpen. Nu kan ik meer training en rust inbouwen. Toen ik aan triatlon deed, merkte ik dat trainingen niet opbrengen als je niet voldoende rust. Ik zit ook op kot in Leuven en tussen twee lessen door kan ik gemakkelijk fietsen of een fitnessessie inlassen.”

 

Foto's: Marc de Landtsheer en Lieven Van der Donckt (foto homepage)

Partners

X