WorldTour

De Gendt stelt bolletjestrui veilig in Catalonië

31/03/2019

Thomas De Gendt heeft vandaag tijdens de laatste etappe van de Ronde van Catalonië de eindzege in het bergklassement met verve veiliggesteld. Met een etappezege, drie dagen in de leiderstrui en de bolletjestrui op zak, werd het voor de Lotto Soudal-renner een fantastische 99ste editie van de Volta a Catalunya. Davide Formolo - deel van de oorspronkelijke vlucht van de dag - won de slotrit in Barcelona. Op de flanken van Montjuïc gaf Miguel Ángel López na een spannende eindstrijd zijn leiderstrui niet meer uit handen.

De Ronde van Catalonië werd vandaag traditioneel afgesloten met een etappe op een stadsparcours in Barcelona, met de beroemde Montjuïc als scherprechter. Thomas De Gendt miste de slag om de vroege vlucht wederom niet en ontsnapte samen met tien andere renners uit het peloton. Op de eerste helling van de dag pakte De Gendt meteen de volle buit en ook tijdens de lokale ronden in Barcelona sprokkelde hij op Montjuïc nog wat extra punten. Op die manier stelde hij zijn tweede bolletjestrui in de Ronde van Catalonië veilig. Zo breidt De Gendt zijn indrukwekkende collectie aan truien nog maar eens uit.

Thomas De Gendt: “Het plan was om deel uit te maken van de vroege vlucht, niet enkel om de bergtrui veilig te stellen, maar ook om voor de ritzege te gaan. Uiteindelijk komt de winnaar, Davide Formolo, uit de ontsnapping en bleek het dus zeker de juiste tactiek. Echter had ik jammer genoeg niet meer de benen om mee te gaan met Formolo. Ik wist dat ik op de eerste drie hellingen de punten moest pakken om zeker te zijn van het bergklassement. Daarna viel Formolo meteen aan, maar ik had geen antwoord meer klaar. Na een lastige week in Catalonië en zeker ook een zware Parijs-Nice was het vat een beetje leeg vandaag.”

“Ik kijk uiteraard tevreden terug op de Ronde van Catalonië. Vooral de ritoverwinning was heel mooi en het deed deugd om al een zege op mijn naam te kunnen schrijven. De bolletjestrui erbovenop is een mooi extraatje. Natuurlijk wou ik de leiderstrui zo lang mogelijk verdedigen, maar een goed klassement heeft er nooit echt ingezeten. Ik weet ook heel goed waar mijn beperkingen liggen bergop. Ik heb zes van de zeven dagen rondgereden in een leiderstrui, dus kan ik met zekerheid zeggen dat ik een geslaagde week achter de rug heb. Na een lange stage in Calpe wordt de Ronde van Romandië mijn eerstvolgende wedstrijd.”

De 81ste editie van Gent-Wevelgem is uitgedraaid op een ware uitputtingsslag, maar toch sprintte na ruim 250 kilometer wedstrijd een uitgedunde groep om de zege. Daarin trok Alexander Kristoff het laken naar zich toe, de Noor versloeg John Degenkolb en Oliver Naesen. Tiesj Benoot en Jens Keukeleire mengden zich in de sprint maar behaalden geen toptienplaats. 

Na een lastige week in Catalonië en zeker ook een zware Parijs-Nice was het vat een beetje leeg vandaag.

Partners

X