WorldTour

Caleb Ewan wint de Down Under Classic!

13/01/2019

Caleb Ewan heeft in Australië de Down Under Classic op zijn naam geschreven, een criterium in de straten van Adelaide dat traditioneel de Tour Down Under voorafgaat. Na een finale ontsierd door valpartijen leidde Roger Kluge op een indrukwekkende wijze de sprint in. Daarin was Caleb sneller dan Peter Sagan en Alexander Edmondson. Voor Ewan is het na 2016 en 2017 zijn derde overwinning in de Down Under Classic.

In de aanvangsfase van het één uur durende criterium was het vooral Thomas De Gendt die de vroege vluchters binnen schot hield. Daarna volgden nog enkele pogingen, maar ook die werden teniet gedaan door het hoge tempo in het peloton. In de finale namen de sprintersploegen het commando over en kwam het in de straten van Adelaide tot een massasprint. Die sprint werd ontregeld door een valpartij bij het ingaan van de laatste ronde. Roger Kluge bleef samen met Caleb Ewan uit de gevarenzone en zorgde voor een perfecte lead-out. Op 200 meter van de streep lanceerde Ewan zijn sprint. Peter Sagan kwam nog aandringen maar de overwinning kwam nooit in het gedrang voor de Australiër.  

Caleb Ewan: “Tijdens het eerste deel van de wedstrijd heb ik me niet gemengd in de debatten en probeerde ik me te verschuilen in het peloton. In de laatste twintig minuten hebben we ons als team goed geformeerd en trokken we naar de kop van het peloton. Hagen en De Gendt hielden voornamelijk de vluchters binnen schot en de andere vier Lotto Soudal-renners hielden me goed vooraan. De valpartij gebeurde achter mijn rug, dus heb ik die niet gezien, wel hoorde ik dat er iets gaande was. Nadat Roger Kluge in de diepe finale nog een kloofje dichtte, lanceerde ik mijn sprint. Ik wist dat Sagan in mijn wiel zat maar ik had nooit de indruk dat hij me nog zou passeren.”

“Het is nog geen officiële UCI-overwinning, maar het doet zeker deugd om tijdens de eerste wedstrijd met de volledige bezetting de zege te pakken. Het is goed voor het vertrouwen om het werk van de ploeg te kunnen afronden met een overwinning. Het is jammer dat niet alle sprinters hun kansen konden verdedigen want ik had graag ook tegen hen gesprint, maar dat lukt ongetwijfeld nog tijdens de Tour Down Under. Vanaf dinsdag moeten we opnieuw gefocust zijn om het ook daar tot een sprint te laten komen.”    

Ik wist dat Sagan in mijn wiel zat maar ik had nooit de indruk dat hij me nog zou passeren.

Partners

X