WorldTour

Caleb Ewan op zucht van zege in vierde Giro-etappe

14/05/2019

Caleb Ewan is vandaag tweede geëindigd in de vierde etappe van de Giro d’Italia. In de aanloop naar de korte slotklim in Frascati werd de wedstrijd ontsierd door een massale valpartij. Het zorgde ervoor dat slechts een handvol renners zou strijden om de zege. Met de ultieme bocht in zicht plaatste Richard Carapaz een krachtige versnelling. Caleb Ewan besefte het gevaar maar al te goed en kwam dankzij een indrukwekkende versnelling nog tot op het wiel van de Ecuadoriaan, maar moest uiteindelijk vrede nemen met de tweede plaats. De Europese tijdritkampioen Victor Campenaerts kwam in de slotfase ten val en ondervindt minieme hinder aan de pols.

Meteen na de start kozen drie Italiaanse renners voor de aanval. Het peloton liet begaan en gunde Cima, Frapporti en Maestri - met een lange dag in het zadel voor de boeg - een voorsprong van ruim tien minuten. Uiteindelijk werd het drietal - na een tocht van ruim 200 kilometer aan het front - gegrepen op  tien kilometer van de meet. Niet veel later zorgde een massale valpartij voor een breuk in het peloton. Slechts een vijftiental renners - waaronder Caleb Ewan en Tosh Van der Sande - zouden in Frascati strijden om etappewinst. Op een vijfhonderdtal meter van de aankomst speelde de Movistar-renner Richard Carapaz op de verrassing. Caleb Ewan zette de achtervolging in en probeerde met een machtige sprint de Ecuadoriaan nog te remonteren. Na een indrukwekkende inspanning geraakte Ewan nog tot op het wiel, maar het was uiteindelijk Carapaz die als eerste over de meet bolde.

Caleb Ewan: “Met een vroege vlucht van drie renners was het een perfecte situatie. Het drietal kreeg wel een ruime voorsprong, maar door de 235 kilometer lange etappe vormde dat niet echt een probleem. In de finale wisten we dat het er hectisch zou aan toegaan maar we bleven quasi de volledige dag goed vooraan. Ik hoorde dat er achter me werd gevallen. Zo maakte ik deel uit van een groep van ongeveer twintig renners die zich afscheidde. Het plan om vooraan aan de laatste twee kilometer te beginnen, is goed gelukt. Het groepje werd trapsgewijs uitgedund en Tosh hield me daarna in de perfecte positie.”

“Ik zag Carapaz op 500 meter van de meet vertrekken, maar in eerste instantie regelde Team UAE het tempo. Met nog 300 meter te gaan, zette ik mijn versnelling in maar ik strandde uiteindelijk in het wiel van de Ecuadoriaan. Vandaag heb ik nogmaals bewezen dat dergelijke finishes me goed liggen. Als sprinter is het enorm zwaar om op dergelijke aankomsten mee te strijden om de zege, tegen de betere klimmers zoals Ulissi, Roglič en Carapaz. Uiteraard ben ik zeer ontgoocheld want ik krijg niet zo vaak een kans op ritwinst in een Grote Ronde. Zondag finishte ik derde en vandaag tweede. Morgen volgt er een vlakke rit en ik ben ervan overtuigd dat ik dan opnieuw kan meestrijden voor de winst. Het is enkel jammer dat ik vandaag die kans niet heb kunnen grijpen. Als ploeg deden we het perfect en helaas resulteerde dat niet in een overwinning.”

In de Vierdaagse van Duinkerke ging de ritzege naar Dylan Groenewegen. Lotto Soudal-renner Jelle Wallays - die in Duinkerke de competitie hervatte - kwam op zeventien kilometer van de aankomst ten val. De 30-jarige Belg kon een valpartij voor hem niet meer ontwijken en kwam terecht op zijn hand. Momenteel lijkt er niets ernstig aan de hand maar het wordt afwachten tot morgenvroeg of er een eventuele zwelling in de pols optreedt. Enzo Wouters finishte als eerste Lotto Soudal-renner op een 22ste plaats.

Partners

X