WorldTour

Caleb Ewan keert terug in competitie tijdens Cyclassics Hamburg

23/08/2019

Komende zondag vindt de 24ste editie van de EuroEyes Cyclassics Hamburg plaats, een wedstrijd die sinds 2005 tot het WorldTour-circuit behoort. Met vier beklimmingen van de befaamde Waseberg, de laatste keer op vijftien kilometer van de meet, biedt de wedstrijd mogelijkheden voor zowel sprinters als aanvallers. Echter is het al ruim een decennium geleden dat een vluchter kon zegevieren in het centrum van Hamburg. Ook dit jaar tekenen heel wat topsprinters present en lijkt een massasprint bijna onafwendbaar. Lotto Soudal komt aan de start met drievoudig Tourritwinnaar Caleb Ewan, die in 2016 de Hamburg Classic won. Volgende week zal de Australiër ook deelnemen aan de vierdaagse Deutschland Tour. 

Caleb Ewan: “Ik was behoorlijk moe na de Tour en met onze baby in huis verliep de recuperatie niet ideaal. Het is een uitdaging om je aan te passen aan het vaderschap en ik moet er nog steeds wat aan wennen. Je slaapt niet zo goed, maar toch moet er getraind worden. Ik denk dat het herstel na de Tour vrij goed ging, maar niet perfect.”

“De Hamburg Classic is een belangrijke koers. In elke wedstrijd waar ik de mogelijkheid heb om te winnen, wil ik graag meestrijden voor de zege. Maar als je al even niet meer gekoerst hebt, is het lastig om te zeggen op welk niveau de conditie zich exact bevindt. Ik hoop nog te kunnen profiteren van mijn Tourconditie, het gaat tenslotte meer om onderhouden dan extra vorm toevoegen. Als ik me goed voel, is het – dankzij de lastige finale met de lokale rondes en steile hellingen - zeker een wedstrijd die me goed ligt. Er zijn niet zo veel klassiekers die uitdraaien op een sprint - al zeker niet in het tweede deel van het seizoen - en dat is ook waarom heel veel sprinters hun team de opdracht zullen geven om de koers te controleren. De laatste kilometers zijn vrij snel en technisch. In de finale is het moeilijk om nog op te schuiven, dus moet je al vrij vroeg de goede positie te pakken hebben. We hebben een goed team en ook Roger Kluge is erbij. Hopelijk kan ik meespelen tijdens de finale, in een goede positie de finish bereiken en meedingen naar de zege.”

“Het wordt uiteraard afwachten hoe de benen aanvoelen zondag. Hopelijk gaat het goed, zodat ik de vorm kan meenemen richting de Ronde van Duitsland. Er zijn enkele sprintkansen en hopelijk kan ik een rol van betekenis spelen. Het is een lang seizoen geweest en ik had ook nog nooit eerder een volledige Grote Ronde voltooid, dus moet ik hopen op goede benen om enkele mooie resultaten te behalen.”

Sportdirecteur Herman Frison: “Na de start in Hamburg wordt er eerst een grote lus afgewerkt, waarna er twee kleine lokale ronden volgen met daarin telkens de beklimming van de Waseberg, een steile maar niet al te lange helling. Daarna passeren de renners een eerste keer over de streep. Na opnieuw twee kleine ronden met de Waseberg, krijgen de renners glooiende wegen voor de wielen geschoven alvorens te finishen in Hamburg. Caleb Ewan maakt deel uit van onze selectie, dus is het logisch dat we met hem mikken op de sprint, al is het na een lastige Tour de France wat afwachten waar zijn conditie staat. Het parcours is met de nodige hoogtemeters zeker op het lijf geschreven van Caleb, iets wat hij met winst in 2016 ook al heeft bewezen.”

“Roger Kluge rijdt in eigen land en zal dus extra gemotiveerd zijn om te koersen. Als het uitdraait op een sprint, wordt Roger de laatste man, maar net zoals in de Tour proberen we Caleb in een zo goed mogelijke positie te brengen richting de sprint, en daarvoor hebben we zeker een goede ploeg. Stel dat Caleb zich niet goed zou voelen, hebben we met bijvoorbeeld Stan Dewulf – die een sterke BinckBank Tour afwerkte – iemand om mee te gaan in een eventuele ontsnapping. Ook een renner als Lawrence Naesen – die de zieke Frederik Frison in de selectie vervangt – kan een dergelijke rol vertolken. Maar als Caleb zich goed voelt, zetten we uiteraard alles op de sprint.”
​​​​​​​
Selectie Lotto Soudal: Stan Dewulf, Caleb Ewan, Roger Kluge, Nikolas Maes, Rémy Mertz, Maxime Monfort  en Lawrence Naesen.

Sportdirecteur: Herman Frison.

Partners

X