WorldTour

Benoot en Keukeleire klaar voor Parijs-Roubaix

12/04/2019

Exact een week na de Ronde van Vlaanderen dokkeren de renners op zondag 14 april over de mythische stenen van Parijs-Roubaix. Tussen de start in Compiègne en de aankomst op de legendarische wielerbaan van Roubaix wacht een 257 kilometer lange helletocht. Troivilles à Inchy - de eerste van 29 kasseistroken – doemt op na ongeveer 100 kilometer, waarna de secteurs pavés elkaar in sneltempo opvolgen. De vijfsterrenstroken Trouée d’Arenberg, Mons-en-Pévèle en Carrefour de l’Arbre worden meer dan wellicht dé scherprechters tijdens de 117de editie van Parijs-Roubaix.

Lotto Soudal-renner Jens Keukeleire start in zijn tiende Hel van het Noorden en wil een sterk voorjaar afsluiten met een topprestatie. Tiesj Benoot staat zondag voor de derde keer aan het vertrek van Parijs-Roubaix en hoopt de finale te kleuren.

Jens Keukeleire: “Ik kwam nog nooit met een betere conditie aan de start van Parijs-Roubaix. In 2015 was ik al eens dicht bij de overwinning en eindigde ik als zesde. Toen werd ik net voor Parijs-Nice ziek en voelde ik me pas echt opnieuw top in Parijs-Roubaix. Nu heb ik reeds een mooi parcours afgelegd, wat voor mentale rust zorgt. Mijn prestatie in de Ronde van Vlaanderen geeft natuurlijk vertrouwen. Tijdens de voorbije voorjaarswedstrijden presteerde ik heel consistent, maar het is wachten op die ene uitschieter. De voorbije jaren kwam ik net dat tikkeltje tekort om mee te gaan met de besten, maar de afgelopen weken hebben aangetoond dat ik tijdens de finale geen schrik moet hebben van andere renners. Op de lastige momenten kan ik zelf de forcing voeren. Ik voel dat winst mogelijk is zondag.”

“In geen enkele andere koers is ervaring zo belangrijk als in Parijs-Roubaix. Het wordt mijn tiende deelname en ik leer nog ieder jaar iets bij. In tegenstelling tot een Ronde van Vlaanderen, wordt er op het parcours van Parijs-Roubaix - met uitzondering van Touretappes - slechts één keer per jaar gekoerst. De verkenning en de wedstrijd zelf zijn één van de weinige momenten waarop je de kasseien kan voelen. Hoe meer ervaring je hebt, hoe beter je ook het wedstrijdverloop kan inschatten.”

“Ik verwacht dat de koers iets langer gesloten blijft omwille van de tegenwind die wordt voorspeld . Maar eens de koers losbarst, is het natuurlijk alle hens aan dek. Op de lastige stroken zoals Bersée, Mons-en-Pévèle en Carrefour de l’Arbre blaast de wind voornamelijk in het voordeel. Daar kan het verschil worden gemaakt. Het is één van de eerste jaren waarin ik niet van ver hoef aan te vallen. Bovendien is meegaan in een interessante vroege vlucht steeds een gok, zeker met de wind die dit jaar voornamelijk in het nadeel zal staan. Je kan er veel krachten verspillen; energie die je mist tijdens de finale.”

Tiesj Benoot: “Zondag start ik in mijn derde Hel van het Noorden. In 2015 kreeg ik tot twee keer toe af te rekenen met een lekke band. Het jaar nadien kwam ik in de Ronde van Vlaanderen hard ten val en reed ik tijdens Parijs-Roubaix op een slecht moment lek. Ik heb dus nog nooit de finale gereden, maar natuurlijk wil ik er dit jaar bij zijn. In de eerste plaats moet ik voor mezelf bewijzen dat ik een finale kan rijden en als dat lukt is een mooi resultaat zeker mogelijk. Aan de conditie zal het in ieder geval niet liggen, ik voel me nog steeds fris. Er resten mij nog twee kansen dit voorjaar. Als ik gespaard blijf van pech en als alle puzzelstukjes in elkaar vallen, behoort een podiumplek tot de mogelijkheden. De Ronde van Vlaanderen ligt me - dankzij de hoogtemeters - misschien nog net iets beter maar tijdens Parijs-Roubaix is explosiviteit dan weer minder van belang. Een uitputtingsslag speelt steeds in mijn voordeel. Ik moet proberen om van iets verder aan te vallen. Hopelijk valt het dan wat stil achter mij of volgen er enkele sterke renners.”

“Het wordt zaak om steeds attent vooraan te koersen. Eens het Bos van Wallers voorbij, begint er als het ware een nieuwe wedstrijd. De wind wordt zoals steeds een belangrijke factor. Gedurende de verkenning merkte ik dat tijdens de sector voorafgaand aan Mons-en-Pévèle en op die bewuste vijfsterrenstrook zelf de wind gunstig staat om koers te maken. Op heel veel kasseistroken blaast de wind in het nadeel, maar daar niet.”

“In Parijs-Roubaix starten heel wat renners met de ambitie om een knalprestatie neer te zetten. Tijdens de voorbije voorjaarswedstrijden was die groep kanshebbers beperkter. Dat maakt het moeilijk om de belangrijkste favorieten voor zondag op te sommen. Renners zoals Oliver Naesen en Wout Van Aert verwacht ik zeker vooraan maar tijdens een koers als Parijs-Roubaix is het geen goed idee om je wedstrijd op bepaalde renners af te stemmen.”

Selectie Lotto Soudal: Tiesj Benoot, Stan Dewulf, Frederik Frison, Jens Keukeleire, Nikolas Maes, Lawrence Naesen en Brian van Goethem.

Sportdirecteurs: Frederik Willems en Herman Frison.

Partners

X