Ladies

Belgisch kampioene Jesse Vandenbulcke maakt overstap naar Lotto Soudal!

11/10/2019

Lotto Soudal Ladies is verheugd om volgend jaar Jesse Vandenbulcke (23), de Belgisch kampioene wielrennen op de weg, in haar rangen te hebben. Zij is geen onbekende binnen het team, want eerder reed ze al vier jaar voor de ploeg: als tweedejaars nieuweling, twee jaar als junior en een seizoen als eliterenster. Jesse koestert warme herinneringen aan die tijd en dat speelde mee in haar beslissing om bij Lotto Soudal te tekenen voor 2020.

Jesse Vandenbulcke: “Er heerste toen een heel goede sfeer in de ploeg, een familiegevoel zelfs. Als rensters hadden we onderling een sterke band, maar ook met de staf. Als ik ploeggenotes of stafleden van toen tegenkom, praten we nog dikwijls over die tijd. Ik heb altijd een goed contact onderhouden met de ploeg. Ik wist dat er interesse was om mij opnieuw naar het team te halen en ik ben heel blij met die terugkeer. Ik ben overtuigd dat ik me bij Lotto Soudal op mijn plaats zal voelen en goed begeleid zal worden.”

Jesse Vandenbulcke maakte vorig jaar een comeback in het wielerpeloton nadat ze in 2016 haar fiets aan de kant had gezet wegens een rugblessure. In 2017 werd ze mama van zoontje Fabian. Nadien begon het opnieuw te kriebelen om haar wielercarrière nieuw leven in te blazen. Vorig seizoen nam Jesse in het shirt van Keukens Redant opnieuw deel aan wedstrijden. Dit jaar reed ze voor Doltcini – Van Eyck Sport. Eind juni veroverde Jesse in Gent de Belgische titel op de weg. Het hoogtepunt van haar comeback tot nu toe. Daarnaast behaalde ze een mooie elfde plaats in Gent-Wevelgem, werd ze zesde in rit 3b van de Tour de Feminin en tiende in de slotetappe van de Lotto Belgium Tour met aankomst in Geraardsbergen.

Jesse Vandenbulcke: “In 2016 stopte ik met wielrennen, in mijn tweede jaar als elite. Ik had te veel last aan mijn rug. Ik kon niet meer pijnvrij trainen en ook in het dagelijkse leven ondervond ik hinder.  Maar ik kreeg het gevoel dat ik nog niet klaar was met wielrennen; ik had nog niet de doelen bereikt die ik wilde bereiken. Ik kreeg ook vaak de vraag of ik opnieuw zou koersen. En zo geschiedde. Ik ben blij dat ik vorig jaar de stap gezet heb.”

“Ik had echter nooit gedacht dat de comeback zo vlot zou verlopen en dat ik dit jaar al Belgisch kampioene zou worden. Tot op heden speelt mijn oude rugblessure niet opnieuw op, maar ik ben op mijn hoede. Ik heb een goed team rond mij dat dit nauwgezet opvolgt. We letten erop dat ik mijn rugspieren voldoende train en dat ik de juiste fietspositie en het juiste zadel heb om problemen te voorkomen.”

"Natuurlijk wil ik in 2020 graag mijn Belgische trui tonen."

Jesse Vandenbulcke: “Toen ik mijn comeback aanvatte had ik een plan. Eerst voor een clubteam rijden en kijken of het ook echt haalbaar was om opnieuw mijn plaats in het peloton in te nemen. Ik werkte vorig jaar nog voltijds, maar toch lukte het om een goede start te maken. Daarna kwam het aanbod om naar een UCI-team te gaan. Ik dacht ‘het is nu of nooit’ en besliste vervolgens om halftijds te werken. Door de extra rust die ik daardoor kreeg en de mogelijkheid om specifieker te trainen kon ik mezelf tot Belgisch kampioene kronen. Koersen is een beetje geluk hebben, maar je moet er ook veel voor doen.”

Met haar Belgische titel kan Jesse Vandenbulcke al spreken van een geslaagde comeback, maar uiteraard is ze gulzig naar meer. Wat zijn haar ambities voor volgend jaar en op langere termijn?

Jesse Vandenbulcke: “Ik heb dit jaar eens serieuze stap gezet, maar in finales kwam ik toch vaak iets tekort. Het is mijn doel om daar volgend seizoen verandering in te brengen. Zo kan ik dan bijvoorbeeld helpen om Lotte Kopecky in stelling te brengen voor een sprint of op een andere manier mijn bijdrage leveren in functie van de ploeg. En ik wil natuurlijk graag mijn Belgische trui tonen. Mensen herkennen me nu sneller en ik merk ook meer waardering, want de Belgische titel is niet van de minste. Met dit shirt is het wel net iets moeilijker om deel uit te maken van een vroege vlucht.”

“Het Vlaamse voorjaar spreekt me het meeste aan qua wedstrijden. De Omloop Het Nieuwsblad, Gent-Wevelgem en de Ronde van Vlaanderen zijn belangrijke koersen voor mij. Daar wil ik op termijn goede resultaten boeken. Dit jaar heb ik ook mogen proeven van de Waalse klassiekers en ik vond het een geweldige ervaring. Die wedstrijden zijn wel meer op klimmers gericht, dus daar zal ik sowieso altijd een ondersteunende rol hebben. Met mijn Belgische titel heb ik een van mijn grote doelen al vroeger dan verwacht bereikt. Maar nu wil ik die trui later in mijn carrière graag nog eens veroveren. Dat wordt dus een nieuw doel voor de toekomst. En als het parcours zich ertoe leent, wil ik ooit graag een mooi resultaat rijden op een WK. Maar dat zal pas over een aantal jaar eventueel mogelijk zijn.”

Foto: Photo News

Partners

X