Ladies

Alana Castrique is Belgisch tijdritkampioene U23!

04/05/2019

Alana Castrique kaapte op woensdag 1 mei de titel weg op het Belgisch Kampioenschap tijdrijden voor beloften in het Oost-Vlaamse Sint-Lievens-Houtem. De Lotto Soudal-renster, die 20 wordt op 8 mei, legde het parcours van 23,4 kilometer af in 34’36”. Britt Knaven werd tweede op zestien seconden, Nathalie Bex derde op veertig seconden.

Alana Castrique: “Deze overwinning kwam onverwacht omdat ik de voorbije maanden al drie keer door ziekte geveld werd. Ik dacht dat mijn kansen op winst klein waren, maar toch had ik samen met mijn trainer naar dit BK toegewerkt. Ik had meteen een goed gevoel in de eerste ronde en kon mijn cadans goed aanhouden. Toen ik de eerste keer aan de aankomst passeerde en hoorde dat ik de tweede tussentijd had op twee seconden sloop er even twijfel in mijn hoofd, want ik zag Nathalie Bex als mijn grootste tegenstander en zij moest dan nog een tussentijd neerzetten. Maar op het parcours lag er een klim van een kilometer met een stijgingspercentage van 8% en in de tweede ronde haalde ik daar de renster die twee minuten voor mij gestart was in. En dat bleek het perfecte moment, want dat gaf me veel energie om à bloc die helling op te rijden en daar het verschil te maken. Aan de meet hoorde ik veel enthousiaste reacties en besefte ik dat de titel binnen was. Onderweg had ik geen idee van de tussentijden. Het kwam als een verrassing.”

“Ik had een van mijn beste dagen op de fiets en deelde de wedstrijd goed in. Het begin van het parcours was vals plat naar boven en dat was pittig, zeker de tweede ronde. Ik wist dat ik in de eerste ronde niet voluit mocht gaan en krachten moest overhouden voor de tweede ronde om niet stil te vallen op de klim. En ik ben in dat opzet geslaagd. Het doet echt deugd om beloond te worden na de tegenslag die ik dit voorjaar heb gekend door ziekte. Vorig jaar was ik twee op het BK, op meer dan veertig seconden van Nathalie Bex. Zij is een jaar ouder en heeft al meer ervaring, dus dat was geen teleurstelling. Dat ik nu veertig seconden sneller ben dan haar, toont dat ik progressie heb gemaakt. Ik houd van tijdrijden en rijd minstens een keer per week met de tijdritfiets.”

“Ik kijk uit naar de rest van het seizoen. Ik wil heel graag naar het EK en WK, maar eerst is er het BK eind juni, met de tijdrit bij de elite. In de wegrit was ik vorig jaar de vierde belofte in de uitslag en miste ik zo net het podium. Ik reed toen lang in de aanval en had echt een sterke dag. Dit jaar wil ik het anders aanpakken en mik ik op een podiumplaats of zelfs de trui bij de beloften. De komende weken zal de focus op de examens liggen. Ik studeer kinesitherapie en eind mei beginnen de examens. Ik heb er zeven. Ik neem dit jaar minder studiepunten op dan vorig jaar om meer tijd te hebben om te trainen en wedstrijden te rijden en ik merk dat dat mijn groei als renster inderdaad bevordert.”

 

Foto: Photo News (2018)

Partners

X