Ladies

Alana Castrique is Belgisch beloftekampioene!

30/06/2019

Julie Van De Velde is vandaag derde geworden op het BK in Gent. Ploeggenote Alana Castrique, die beslag legde op de vijfde plaats, kaapte de titel weg in de beloftecategorie!

Velen verwachtten een sprint aan de Watersportbaan in Gent vandaag, maar de nieuwe Belgische kampioene zat in een vroege vlucht van twaalf met daarbij Julie Van De Velde. De kopgroep kreeg tot vier minuten voorsprong en het peloton keerde nooit meer terug. In de finale reden vier vrouwen voorin weg: Julie Van De Velde, Ann-Sophie Duyck en ploeggenotes Jesse Vandenbulcke en Mieke Dockx. Er kwamen verschillende prikken, maar wegrijden op het vlakke parcours zat er niet in. Jesse Vandenbulcke zette de sprint in op vijfhonderd meter van de finish en kon Duyck en Van De Velde afhouden, die mee op het podium mochten als tweede en derde.

Uiteindelijk bleven maar vier van de twaalf rensters uit de vroege vlucht voorop. 1’10” na Vandenbulcke arriveerde Alana Castrique als vijfde aan de aankomst in Gent en ook zij had reden om te vieren. De 20-jarige Castrique was immers de beste belofterenster. Ze reed in het slot acht seconden weg van haar concurrentes Nathalie Bex (9de) en Shari Bossuyt (11de). Op 1 mei sleepte Castrique al de Belgische beloftetitel in het tijdrijden in de wacht.

Alana Castrique: “Ik kan het nog niet geloven dat ik Belgisch kampioene op de weg ben. De wedstrijd is heel raar verlopen; helemaal anders dan verwacht. Met Julie Van De Velde hadden wij een renster in de vroege vlucht en was het dus niet aan ons om iets te ondernemen. Een hele tijd lang werd er naar elkaar gekeken in het peloton, maar op een bepaald ogenblik kwam er toch een tegenaanval van vier rensters. En toen vreesde ik dat mijn kansen om beloftekampioene te worden verloren waren. Samen met een andere belofterenster heb ik toen de koers in handen genomen. Twee kilometer voor de aankomst deed ik een ultieme aanval en reed ik naar de groep voor ons. Die rensters liet ik ook nog achter mij en zo werd ik vijfde.”

De slotkilometer was werkelijk de langste ooit. Ik zat te sterven op de fiets en durfde niet om te kijken.

Alana Castrique: “Het was voor mij een koers in de koers. Ik mocht voor de trui gaan, maar uiteraard zonder de kansen van Julie in het gedrang te brengen. Ik heb op het einde mijn kaarten op tafel gelegd en ben daarvoor beloond. De slotkilometer was werkelijk de langste ooit. Ik zat te sterven op de fiets en durfde niet om te kijken. Het was tegelijk de zwaarste en beste kilometer uit mijn leven. Net als na het BK tijdrijden was het een mooi moment om de trui in ontvangst te nemen. Ik kijk ernaar uit om hierin rond te rijden. Na het winnen van het BK tijdrijden was het mijn doel om ook voor de trui op de weg te gaan, maar met de examens (Alana Castrique is studente kinesitherapie, LTS) was het geen evidente voorbereiding. Na de examens ben ik in de Ardennen gaan trainen. Op het BK tijdrijden voor elite afgelopen donderdag werd ik tiende en ondanks dat ik niet heel fris was, gaf het me toch voldoende vertrouwen voor vandaag. En het is gelukt: ik heb de trui! Er staat me een mooie zomer te wachten met onder meer de BENeLadies Tour (18 – 21 juli) en een stage met de bond in de aanloop naar het EK. Maar nu eerst even genieten van de titel.”

Foto: Photo News

Partners

X